Hagyományos? Minek? Mert jó! - 10 érv a karórák mellett

2017. január 17. 18:27 - Phone Fanatics

Napjainkban már egyre nagyobb teret hódítanak az okostelefonok és egyre ritkábban fordul elő, hogy ne nyúljunk érte a zsebünkbe akár percenként, hogy ellenőrizzük kaptunk-e bármilyen értesítést. Nem is csoda, hiszen a legtöbb fejlesztő cégnek egyértelműen érdeke, hogy minél több időt szenteljünk a különböző applikációknak. A mikromomentumok alatt, amíg egy-egy üzenetet vagy értesítést ellenőrzünk, természetesen az időt is meg tudjuk nézni. Akkor miért is érdemes karórát hordanunk?  Egy karóra sokkal több annál, mint egy szerkezet, amely megmutatja számunkra az időt. Saját stílusunk és egyedi ismertető jelünk is lehet, amellett, hogy hasznos befektetés és kiegészítő is egyben. Cikkünkben tíz okot adunk arra, hogy miért is érdemes karórát hordanunk a 21. században.

pancor-watch-02.jpg1. Stílus és elegancia

Remek kiegészítőként szolgálhat az aktuális öltözékedhez és egy olyan egyedi ismertetőjeleddé válhat, amelyről az emberek könnyebben megismernek. Egy szép órával, biztos lehetsz benne, hogy nyomot hagysz a másikban, legyen szó bármilyen jellegű találkozásról.  A klasszikus és minimalista órák üzleti öltözékhez szolgálnak kiváló kiegészítőként. A sportos órák nem csak a funkcionalitásuk, de a stílusuk miatt is rendkívül népszerűek, hiszen hétköznapi viselet során is fel tudod dobni vele a megjelenésedet. A divatos órák figyelemfelkeltőek és gyönyörűek, akár több ruhához is párosíthatjuk őket. Annyira széles palettán tudunk válogatni, hogy szinte lehetetlen, hogy ne találjuk meg azt az órát, amely a legjobban kifejezi a személyiségünket és önmagunkat. Tehát összességében elmondható, legyen szó a divat iránti elkötelezettségről vagy önkifejezésről a karóra továbbra is remek választás.

top-5-most-comfortable-watches.jpg
2. Kényelmes használat

Igen, változatlanul a legkényelmesebb módja annak, hogy ellenőrizzük az időt. Lényegesen gyorsabb, mint elővenni a telefont a zsebünkből és azon ellenőrizni.  Ahelyett, hogy megpróbálnánk előhalászni a telefonunkat, egyszerűen csak felemeljük a kezünket. Bizonyos alkalmak során lényegesen elegánsabb mozdulat, mint túrni a kabátunkat és megkeresni az egyéb tárgyak között megbújó okostelefont. Akik hordanak órát, biztosan tapasztalták már az üresség érzését, amikor nincs a csuklójukon. Vitathatatlanul könnyen meg lehet szokni és kifejezetten jó érzést kölcsönöz nekünk, mint egy olyan kiegészítő, amelynek mindig ott lett volna a helye. Tehát bátran kijelenthetjük, hogy nem csak a stílusunkat tudjuk kifejezni vele és megjelenésünket, de igazán kellemes és kényelmes eszközként szolgál minket.

habring-felix-watch-review-manufacture-visit-67.jpg3. Funkcionalitás

Egy óra funkcionalitásában is lényegesen több annál, mint egy egyszerű időmutató szerkezet. A sportos órák segítségével számos formában mérhetünk idő szakaszokat, átlag sebességet és jó szolgálatot tehetnek verseny közben számos sportág esetén. A búvár órák elképesztő mélységig őrzik meg a vízálló funkciójukat és egyes márkák esetén rendkívül szigorú teszteléseknek köszönhető az időtállóságuk. A komoly üzleti tárgyalásokon az elegáns, bőrszíjas órák szintén jó szolgálatot tehetnek. Továbbá ne felejtsük el azt sem, hogy az óra esetében nem kell tartanunk a lemerüléstől sem. Szemben az okostelefonnal, amit a legtöbb esetben már naponta tölteni kényszerülünk, még egy egyszerű elemes óra is legalább egy évig bírja, anélkül, hogy attól kellene rettegnünk, mikor merül le.

3_1.jpg4. Az óra tradíció, az óra történelem

Lényegesen több mint egy többfunkciós időmérő szerkezet. Bizonyos órák esetében akár hosszú évekig is eltartott a megalkotásuk és olyan gondos odafigyeléssel készítették, amelyet kevés tárgynak szentelnek napjainkban. Maga az óra készítés hagyománya talán a leginkább érték őrző tevékenység, amelyre nagy gondot fordítanak a manufaktúrák. Számos olyan órával is találkozhatunk, amelyek bőven túlélték nem csak megalkotójukat, de évszázadokat is. Minden órának története és múltja van. Egy olyan kincs, amely apáról fiúra száll és nagyon sok esetben egy igazi családi értéknek számít. A legtöbb órakészítő változatlanul tartja magát hozzá, hogy kézzel rakja össze az mechanika legfontosabb részeit és sok esetben, akár több óramester is dolgozik egy adott terméken, ráadásul hosszú hónapokig. Az óra tehát nem csak stílus, történet és történelem, mind az adott eszközről, mind pedig a saját életedről.

4.jpg5. Családi ereklye és értékálló ajándék

Ritkán találkozni olyan emberrel, aki nem örülne egy gyönyörű új órának ajándékként. Szemben a tucat termékekkel vagy a különböző műszaki eszközökkel, egy óra maradandó érték, amely hosszú évekig még hű társunk lesz a mindennapjainkban. Akár generációkat végig követhet egy ilyen nagyszerű szerkezet anélkül, hogy tönkremenne vagy használhatatlanná válna. Egy olyan örökség, amelyet büszkén hordunk a csuklónkon. Ki ne hallott vagy tapasztalt volna olyat, hogy nagyapáról apára, apáról fiúra száll, értékén és megjelenésén pedig nem látszanak meg az évek. Egy olyan kincs, amelyet büszkén viselünk és amelyhez élményeket, történeteket tudunk párosítani, hogy ezeket később megosszuk szeretteinkkel.

5.jpg6. Az óra nem csak az időt mutatja, hanem kapcsolatot teremt az idővel

A mai rohanó világban kevés olyan dolog van, amely maradandó lenne. Gondoljunk csak az újabb és újabb technikai fejlesztések, startupok világára.  Vitathatatlan, hogy számos olyan eszköz szegélyezi a mindennapjainkat, amely mutatja számunkra az időt és minduntalan figyelmeztet rá, hogy a napjaink sajnos limitáltak. Ezzel szemben az óra nem közvetíti ezt a frusztráló, siettető érzést, hogy lekésünk bármiről is. Kapcsolatot teremtünk az idővel általa és harmóniába kerülünk vele. Sokak számára az óra inkább segít abban, hogy megfelelően kitöltsük a mindennapjaink során rendelkezésünkre álló időt, mintsem, hogy siettetne minket vagy felesleges stresszt okozna. Egy olyan jól bevált módszer, hogy uraljunk az időnket, amely évszázadokra nyúlik vissza.

6.jpg7. Az óra befektetés és egy kiváló hobbi

Nem véletlenül beszélünk az időtállóságról, ha szóba kerülnek a karórák. Gondoljunk csak bele, a mai világban hányféle olyan terméket vásárolhatunk, amely megőrzi az értékét? Biztosan senkit sem fog meglepetten fogadni, ha kijelentjük, hogy a legtöbb műszaki termék, eszköz mind tudatosan készül megadott időtartamra, hogy később le tudjuk cserélni egy újra. Ezzel szemben az óra valóban megőrzi értékét és a manufaktúrák is gondos figyelmet fordítanak rá, hogy ez így is maradjon. Egy olyan iparágról beszélünk, ahol változatlanul szigorú minőségi elvárások öveznek. Érdemes belegondolni mennyit érhet a használt tavalyi okostelefonunk ahhoz az árhoz képest, mennyit romlott az értékén a laptopunk, táblagépünk? Szinte évek alatt elértéktelenednek ezek az eszközök vagy egyszerűen háttérbe szorulnak a rohanó technikai versenyben. Egy óra ezzel szemben,  évekig sőt évtizedekig megőrzi az értékét. Adott esetben még nagyobb értéket képvisel az idő múlásával, mint amikor megvásároltuk azt.

7.jpg8. Segít elszakadni az okostelefonodtól

Számos hír terjeng arról, hogy a különböző alkalmazást fejlesztő cégek, milyen gondosan próbálnak minél több percet, órát elvenni az életünkből. A sok értesítésre való reagálás és a programok használata számottevően megnöveli az eszközeink nyomkodásával eltöltött időt. Hányszor történt már veletek olyan, hogy csak az időt szerettétek volna ellenőrizni rajta, előszedtétek és az érkező új értesítések és üzenetek akár 30 percre a telefon képernyőjéhez láncoltak ráadásul úgy, hogy fel se tűnt az eltelt idő? Bizonyára mindenkivel előfordult már. Nem meglepő, hogy számos hírportál foglalkozik a jelenséggel és azzal a ténnyel, hogy csökkentenünk kellene ezeknek az eszközöknek a mindennapos használatát. Abban az esetben, ha az órádon ellenőrzöd az időt máris tettél egy lépést abba az irányba, hogy kevesebbet használd a telefonodat.

8.jpg9. Nagyságrendekkel jobb mint az okosóra

Cikkünk megalkotásakor kifejezetten az órákról igyekeztünk beszámolót tartani. Nem összekeverendő az okos órákkal, függetlenül attól, hogy valóban lenyűgöző technikai vívmányok, amelyek tényleg figyelmet érdemelnek. Csak éppen nem órák. Kis túlzással egy CD lejátszót vagy egy tabletet is nevezhetnénk órának. Az okos óra egy eszköz, ugyancsak hasonlóan a telefonunkhoz. Korábban is igyekeztünk kifejteni milyen minőséget és értéket képviselnek az órák. Gondoljunk csak bele, milyen állapotba kerül majd a jelenlegi okosóránk egy vagy akár két év múlva? Mennyi esélyt látunk rá, hogy olyan örömmel és eleganciával fogjuk hordani, mint a hagyományos óránkat?

9.jpg10. Biztos pont az életedben

Az életünkben vitathatatlan, hogy minden folyamatosan változik. Beszélhetünk akár a közvetlen környezetünkről, a ruháinkról, az eszközeinkről, amelyeket rendszeresen lecserélünk. A körülöttünk lévő világ rendkívül gyorsan fejlődik, változik. Az óránk viszont évekkel később is ugyanolyan fáradhatatlanul mutatja az időt miközben régi fényében ragyog. Hiszen az óra nem csak egy időmutatásra alkalmas mechanika, hanem egy olyan biztos pont, amelyhez számtalan emlékünk, élményük kötődhet.

11.jpg

Tetszett a cikk? Lájkolj minket Facebookon!

Rólunk

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://watchandfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr612133423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.01.18. 10:29:17

Szerintem a befektetésnek tekinthető órát itt a legtöbb komentelő nem engedhetné(nk) meg magának. Itt nem egy közepes aranylánc áráról van szó.

Amit 100.000 alatt kapna az ember (márkás divatórák, Armani), azok újonnan nem lesznek jó befektetés, használtan meg nem valami tartósak.

Az okosórák utóbbiakkal vannak egy árban, és végképp nem tekinthetők befektetésnek, mert minden évben lényegesen továbbfejlesztett modellek érkeznek.

darkmirjam_light 2017.01.18. 10:29:36

Az óra jelzi, hogy indiából származol. Az óra nagy és nyilvánvalóan felesleges bumszli a kezeden. Az óra jelzi, hogy van pénzed abszolult szükségtelen és idejétmúlt faszságokra költeni. Az óra balesetveszéjes. Az óra miatt elveszítheted természetes időérzékedet. Az óra nyilvánvalóvá teszi, hogy segítségével a környezetedre akarsz jó benyomást tenni. Az óra egy ideje már nem okoz jó benyomást, mertt olyanok hordják akik külsejükkel akarják manipulálni a vevőiket. Biztosítási ügynökök és bajuszos indiai programozók kötelező kelléke. Az óra manapság már mint a csokornyakkendő, egy szubkultúra.

Denise Hogyisdugják 2017.01.18. 10:30:13

okosóra-használóként (és 8 db értékes karóra tulajaként) meglepő olyat olvasni, hogy a karóra hasznosabb a hétköznapokon, mint egy okosóra. a befektetéssel meg az alkalmi viselettel kapcsolatos pontokban egyetértünk. az okostelefontól meg ne szakítsanak el, mert sosem lesz pénzem új karórákra :P

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2017.01.18. 12:40:49

@darkmirjam_light: De még jó hogy itt vagy te, és mindent tudsz. Helyettünk is.

Az általad leírtadból egyetlen igaz mondat van, és egy féligazság. A többi akkora ordas baromság, hogy választ sem érdemel.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.18. 12:40:55

miért akarnék elszakadni az okostelefonomtól? :D igazából én is egy divatjamúlt faszságnak tartom a karórát, egyből azt kérdezem amikor valaki jól láthatóan (értsd zakó ujját alágyűrve :D) hordja hogy mit akar vele elérni? ez kb ugyanolyan mintha létezne számítógép, de mai napig írógépen írnák az újságíróka cikkeket... mert csak

kíváncsi vagyok ez a sok órás cég mikor fog bedőlni végleg, elvégre a zsebórát is leváltotta a karóra, a karórát meg a mobil, engem ráadásul minden idegesít ami a kezeimen van, gyűrű, karkötő, és az óra is ilyen, egy dologra talán jó, ha agyon akarnak verni a cigányok a HÉV-en akkor odaadod az órádat és békén hagynak... ebből a szempontból befektetés... de egyébként?

alig várom már hogy végképp kimenjen a divatból

és akkor a mobil védelmében - állandóan szapulják a telefont, ez a pont hogy elvesz időt az életemből eddig top 3-as faszság, nem lehet hogy azért vettem, mert nyomkodni akarom, meg játszani rajta, meg beszélgetni? tudod mi vett el eddig az életemből totál hiábavalóan éveket? a tömegközlekedés, az a sok üres perc amikor késik a metró/busz/villamos, amikor nincs mit csinálni, mert ha cigire gyújtasz rittig jön, ha meg nem, akkor lefagy a tököd mire megérkezik, nahát ennek vége, mióta mobilom van annyit késik amennyit akar, mert az ezzel elbaszott időt is HASZNOS időre tudom fordítani

jah és még valami: mi értelme az óránkra nézni percenként? tudunk bármit tenni egy balesetnél, egy dugónál, azon kívül, hogy folyamatosan basszuk fel az agyunkat, már hány percet is fogunk késni? értelme? semmi! kivéve ha szívinfarktusra meg agyérgörcsre hajt az ember, ez emberekkel elhitették hogy jobb lesz nekik ha tudják mennyit késnek és honnan

plusz ahogy a főnököm mondta, akinek "másfeles" karórája volt: Minden órás egy tolvaj

Nazareus 2017.01.18. 12:41:02

"Akik hordanak órát, biztosan tapasztalták már az üresség érzését, amikor nincs a csuklójukon. "

Hmmm... engem kifezetetten idegesit, ha ott lötyög a kezemen. Az okosóra is. Nem is hordom.

Allanon1 2017.01.19. 06:40:02

Egy igazi óra (nem a divat quartz vagy szabvány szerkezetes óra 50-100-150.000 forintért), tényleg értéket képvisel, időálló hiszen akár az unokád fia is megkaphatja és ha bármikor nehéz helyzetbe kerül egyes típusok áráért lakást is kaphat. Egy Patek, IWC, Glashütte Original, Cartier, Chopard stb. 70-100 (akár több is) év múlva is óra az értéke meg csak feljebb megy és nem rossz azt mondani, hogy ez még a "dédapám órája volt" és úgy feltenni a csuklódra, hogy ahhoz számtalan emlék/történet kötődik.
Azt képviseli amit ma sok tárgy nem, az igazi kézműves munkát, sok 100 alkatrész, rengeteg munkaóra. Nehéz megmagyarázni miért jó, hiszen a funkcionalitása mára már tényleg nem mérvadó (kivéve a speciális darabokét). Azonban a "mennyi az idő?" kérdésre, mindig gyorsabban fog válaszolni az aki hord órát, mint aki nem. :)
A mobiltelefon ma már elengedhetetlen, azonban ennyi információ hasznossága már megkérdőjelezhető, mint ahogy az is, hogy valóban hasznos számunkra az az idő amit a nyomkodásával töltünk?

Sia 2017.01.19. 06:40:11

Engem is idegesít az óra, évek óta nincs, és azelőtt se nagyon volt, hogy a mobil elterjedt volna, max. mikor egyszer kaptam ajándékba, az is a húgomnál landolt. Szorítja a csuklót, ha nem szoros, akkor lötyög, állandóan tisztítgatni kell, elemet cserélni, és az idő megnézésén kívül másra nem jó. Tényleg nem kell percenként nézni az időt, a mobil meg mindig zsebben van. Hogy elegáns? Hát franc tudja, szerintem tudok elegáns lenni óra nélkül is, és százsezres karórával is nézhet ki valaki idiótán. A karóra felett eljárt az idő, pont olyan, mint az ájfónozás, hogy nagyzolásra van, amitől ellenszenvesebb lesz az illető a csilivili drága karórájával, mint anélkül lenne. Ha valaki szereti a karórákat, hát istenem, hordja, de ne állítsunk már olyanokat, hogy ez egy szükséges eszköz, ha komolyan akarjuk vetetni magunkat Ugyan már...

darkmirjam_light 2017.01.19. 06:40:16

@bonifac: Bocs. Csak szeretem a minimalizmust, a lényegre szorítkozást és a tömörséget. Minden ami funkció nélküli, nyilvánvalóan felesleges kacat zavar. Nem csak az órákkal, általában a férfi ékszerekkel is így vagyok. Jeggyűrűt sem hordok. sálat is csak hidegben.

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2017.01.19. 06:40:20

Szerintem a karóra már egy évtizeddel korábban elvesztette minden hasznos funkcióját és kizárólag ékszerként jogos a létezése.

Annak viszont tökéletes, mert tényleg annyi féle van, hogy bárki megtalálhatja a hozzá illőt. Viszont így nem feltétlenül szükséges, hogy működjön is :)

Garin 2017.01.19. 06:40:24

Miért kommentelnek azok, akik nem szeretik a karórákat ? Én karóra párti vagyok, szeretem viselni, szeretem, hogy mindig tudom mennyi az idő, sőt vízálló órákat hordok, hogy strandon se kelljen levenni. Az okostelefonom óráját még sosem használtam óraként, egyszerűen ott van, ahogyan a Windows is kiírja az időt. Az okosóráról még véleményem sincs. Mindezek ellenére eszembe nem jutna becsmérelni azokat, akik nem hordanak ilyesmit, inkább a telójukon nézik meg az időt, stb. Nem tudom az itt trollkodó pár szerencsétlen kis pöcs honnan veszi magának ezt a fajta bátorságot és önbizalmat, hogy minősítsen ...

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2017.01.19. 06:40:31

Érdekes, hogy a hozzászólók azok közül kerülnek leginkább, akik nem hordanak órát. Magyarán fingjuk sincs róla. De azért pofáznak hülyeségeket.

Szerintem pl. a tetoválás egy faszság, de ettől még nem szólok bele, aki akar csináltasson magának. Aztán majd rájön. De ha nem, az sem érdekel. Az ő dolga. Én hányok tőle. És?

Az óraviselés átalakult az idők során, ez tény. Egyre inkább divatcikk lett, valóban. De ez jön-megy, mint a tetoválás. :-)

Én azért hordok órát, mert "az óra egy férfi egyetlen ékszere" (meg esetleg a jegygyűrű). És mert szeretem. Nem hordok divatórákat, négy centi feletti krumplikat, a klasszikus elegáns letisztultság fog meg, a leolvashatóság mindenekfelett. Drága órám sosem lesz, mert mindentől függetlenül ez egy használati tárgy számomra.

Az okostelefont inkább hagyjuk. Aki kívül hordja az agyát, meg aki szerint az okostelefonon időelb@szás hasznos idő, annak már úgyis mindegy.

Ja: kés is van nálam mindig, nemcsak óra.
Hogy minek? Aki ezt kérdi, annak meg sem próbálom elmagyarázni, úgysem értené. Na ilyen dolog a karóra is.

Nazareus: állítsd/állíttasd be a szíjat. Vagy vegyél szíjat más anyagból.
Nyáron pl. én sem szeretem a fémszíjat, olyankor textilbőr vagy "NATO" szíjas órát hordok.

Sia 2017.01.19. 11:45:23

@bonifac: "Szerintem pl. a tetoválás egy faszság, de ettől még nem szólok bele, aki akar csináltasson magának". Mert itt beszólt valaki másnak, hogy ne hordjon órát? leírtad a véleményed a tetkóról, ezek szerint neked lehet másról negatív véleményed, de nekem mondjuk nem lehet negatív véleményem az óraviselésről? LOL. Érdekes szemlélet. Úgy hívják: ellentmondás.

Sia 2017.01.19. 11:45:41

@Garin: " itt trollkodó pár szerencsétlen kis pöcs honnan veszi magának ezt a fajta bátorságot és önbizalmat, hogy minősítsen " -- mert nem ugyanezt teszed épp? Bocs, véleménye mindenkinek lehet, hol van kiírva, hogy csak az kommentelhet, aki szereti az órákat? a cikkíró leírta a véleményét, mások meg reagáltak rá. Mit vagy ezen megsértődve?

ludwigvan 2017.01.20. 11:02:44

Örülök ennek a cikknek, mert én is azok az emberek közé tartozom, akik nem hordanak órát, és pont a minap gondoltam rá, hogy vajon aki hord, az minek. Most már tudom. Körülbelül egyébként ugyanezekre gondoltam én is. Továbbra sem fogok hordani. :-) Viszont öröm volt olvasni scal eszmefuttatását a várakozással ellopott idő mobiltelefon által való visszaszerzéséről!
Ami határozottan nem tetszik az órákban, az az, hogy sajnos az óra egy egyre inkább lejáratott ékszer. Túl sok gyanús körülmények között meggazdagodott férfi kezén látni drágábbnál drágább karórákat. Lassan átveszi a helyét a vastag aranynyakláncnak.
süti beállítások módosítása