Tények, amelyeket biztosan nem tudtál a Rolex-ről!

2017. március 07. 09:53 - Phone Fanatics

A Rolex kétségtelenül egy olyan óramárka, amelyet mindenki ismer világszerte. Mindamellett, hogy minőségi luxus kategóriás órákat gyártanak, néhány termékükre még valutaként is tekintenek. Óráik az évek múlásával csak egyre értékesebbé válnak. Ahogy azt korábban már bemutattuk egy igen érdekes és részletes tesztnek vetik őket alá, hogy megkérdőjelezhetetlen minőséget hozzanak létre. Mindamellett, hogy számos Rolex órával találkozhatunk híres emberek csuklóján, olyan tények is körbe övezik a céget, melyekkel biztosan nem számoltatok korábban vagy egyszerűen csak nem hallottatok róla. Legújabb cikkünkben olyan érdekességeket fogunk bemutatni, amelyek még az elkötelezett rajongókat is meglepetéskén érhetik. Lássuk, melyek azok az érdekességek, amelyekről még biztosan nem hallottatok az egyik leghíresebb svájci óra manufaktúra kapcsán.

1.jpg1. Bár mára svájci cégként ismerjük, valójában Londonban jött létre

Hans Wilsdorf és Alfred Davis nevéhez fűződik a Rolex eredete. Ők voltak azok, akik megalapították a Wilsdorf and Davis céget, melyből később a napjainkban jól ismert vállalat alakult ki. Elsősorban a különböző óraszerkezet összeszerelésével foglalkoztak, melyeket később továbbítottak az ékszerészeknek. Érdekesség, hogy maga a Rolex név Wilsdorf ötlete volt és annak érdekében változtattak a korábbi cégnéven, hogy sokkal könnyebben megjegyezhetővé váljon minden nyelven. Kevesen tudják, de a cég csak 1919-ben költözött Londonból Genfbe. Biztosan azt gondoljátok, hogy azért költöztek át, mert az órakészítés központja Svájc, valójában viszont a kedvezőbb adóviszonyok miatt történt meg a cég átmozgatása.

2.jpg2. Rendkívül népszerűvé, a második világháború alatt váltak a Rolex órák

A második világháború alatt a brit pilóták előszeretettel cserélték le a szabvány pilóta óráikat Rolex termékekre, kifejezetten a pontosságuk miatt. Ráadásul, amikor a németek foglyul ejtették ezeket a pilótákat, rendszeresen elkobozták tőlük azokat az órákat, amelyek Rolexek voltak nyilvánvalóan azok reprezentatív megjelenése miatt. Amint Wilsdorf tudomást szerzett a jelenségről, személyesen garantálta azoknak a pilótáknak az új órákat, amelyektől korábban elkobzásra kerültek a szerkezetek. Több mint 3000 Rolex óra került ingyenesen kiosztásra és ez volt az a pont, amikor igazán népszerűvé váltak ezek az eszközök. A későbbiekben a második világháború alatti szolgálatért cserébe mintegy honorálásként adományozták a katonáknak , ezzel is hozzájárultak a brand építésében, következésképpen sokkal ismertebbé vált a Rolex név, mint előtte.

3.jpg3. A Rolex egy sokkal nemesebb acélt használ, mint kategórián belüli társai

Mivel a cég fokozott figyelmet fordít az időtállóság és a hosszantartó minőség értékeire, 2003-ban az akkori általános 316L rozsdamentes acél helyett, egy sokkal inkább időtálló és jobb minőségű 904L acélt kezdtek el használni. Ennek az anyagnak lényegesen magasabb a nikkel tartalma, ezáltal sokkal jobban véd a korrózió ellen. Többek között ennek az acélnak is köszönhető, hogy a Rolex órák megtartják a régi csillogásukat, még a legzordabb körülmények között is. Annak ellenére, hogy lényegesen drágább anyagról beszélünk és az egész gyárat át kellett szervezni, mivel a gyártás is új gépeket igényel, mégis megtette ezt a nagy lépést a manufaktúra. Ez a váltás pedig a mai a napig az egyik legfontosabb jellemzőjévé vált a márkának. Többek között ez is magyarázza, hogy a többi üzem, miért nem váltott ennek a fémnek a használatára.

3.png4. Tökéletes pontosság, mindenhol a világon

A Föld különböző részeiről tesztelésre bekért órák bevizsgálását követően kiderült, hogy mindegyik tökéletesen működik, egy másodpercet sem veszítettek pontosságukból. Tesztelték az óraműveket egy expedíció során, a világ tetején és alján is. A csapat vezetője Sir Edmund Hillary volt, aki 1953-ban viselt egy Rolex órát a Mount Everest tetején és függetlenül a körülményektől az óra tökéletesen funkcionált. A másik próbát 1960-ban végezték el egy amerikai tengeralattjáróval közel 37.000 láb mélységben, ahol az óra változatlanul hajszálpontos maradt. Tehát a világ bármely pontjára is sodorna bennünket az élet, amiatt biztos nem kell aggódunk, hogy a Rolex óránk cserben hagyna bennünket.  

4.jpg5. Rolex és a gyilkosság leleplezése

Albert Walker Johnson-t valószínűleg sosem kaphatták volna el üzleti partnere meggyilkolásáért, ha az áldozat nem visel Rolex órát. Ronald Joseph Platt testét egy alagútban találták meg teljesen felismerhetetlen állapotban. Az egyetlen ismertetőjele a Rolex órája volt, melynek segítségével könnyedén be tudták azonosítani az elhunyt személy. Amennyiben az órája nélkül találták volna meg a teljesen beazonosíthatatlan holttestét, akkor talán soha nem kapják el a gyilkosát

5.jpg6. Bernie Madoff

Közel 150 évnyi letöltendő fegyházbüntetést szabtak ki Bernie Madoff-ra 2008-ban a Rolex-nél elkövetett csalásáért. Érdekesség, hogy közel 900.000 dollárt sikerült kicsalnia a cégből, amely akkoriban bődületesen nagy összegnek számított.  Mindemellett természetesen óriási Rolex óra gyűjteményt is sikerült felhalmoznia, amelyet később aukción osztottak ki azok között, akik a csalás áldozatául estek.

6.jpg

 7. A Rolex tette lehetővé „A Nagy Menekülést”

Korábban már említettük, hogy a második világháború alatt lehetőség volt rá, hogy kicseréljék ingyenesen a fogság alatt elvesztett Rolex óráikat a katonák.  Ennek kapcsán történt meg, hogy Clive Nutting tizedes is kérvényezett egy Rolex Oyster 3525 órát magának. Meglepetésére személyesen Wilsdorf-tól érkezett a válasz a kérésére, akit lenyűgözött, hogy egy közkatona ilyen komoly órával rendelkezik. Ezt követően személyes üzenetével együtt el is küldte az Oyster 3525-öst a tizedesnek, aminek segítségével sikerült kijátszania a német katonákat. Ennek hatására született meg a „Nagy menekülés” című film is.

7.jpg

Köszönjük, hogy elolvastad!

Tetszett a cikk? Lájkolj minket Facebookon!

Rólunk

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://watchandfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr6812317201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Velato 2017.03.09. 13:10:45

Mikor követte el a csalást a jóember? 2008-ban, vagy akkor ítélték el (azért nem világos, mert azt írjátok, hogy akkoriban bődületes összegnek számított, de közel 10 év alatt annyira nem romlott a pénz érteke)?
süti beállítások módosítása