5 tipp, hogy megfelelő méretű karórád legyen

2017. július 19. 23:19 - Phone Fanatics

Nem is olyan régen jelent meg a blogon egy cikkünk, amelyben 6 szempontot soroltunk fel arra vonatkozóan, hogy mire is érdemes figyelni az óravásárlás előtt. Mivel nagy sikert aratott, ezért úgy döntöttük, folytatjuk, ezúttal pedig 5, a megfelelő méretű óra kiválasztásához elengedhetetlen tippet adunk neked:

1. A csuklód méretéhez válassz

photo-18-1024x680.jpg

Fontos az óra átmérőjének helyes megválasztása, hiszen ugyanúgy rosszul áll egy férfinek egy nagyon apró karóra, mint ahogyan furcsán néznek egy hölgyre egy bumszli, a csuklójáról lelógó darab miatt. Ezért vásárlás előtt mérd meg a csuklód és ehhez mérten válaszd ki a következő karórád. Általánosan elmondható, hogy a hölgyek számára a 38 mm-es vagy annál kisebb tokméretű órák ajánlottak, míg a férfi karórák 38-46 mm közöttiek. Reméljük, hogy ez az ábra segít a helyes méret kiválasztásában:

orameret.png

2. Nézd meg, milyen vastag a tok

4ec52_watch2.png

Akárcsak a tok kerülete, úgy a vastagsága is sokat számít. Ha neked vékony csuklód van, furcsán mutat rajta egy vastag, 10-12 mm vastag tokkal rendelkező óra, érdemesebb a kecsesebb, 6-7 mm-es darabokat választani. Már csak azért is, mert általában ezek átmérője 38-42 mm között van, azaz pontosan akkora, ami egy vékony csuklóra jól illeszkedik. A 43-45 mm-esek már vastagabbak, itt az átlag 8-10 mm között  van.

3. Figyelj a szíj szélességére és hosszára

aviator-watch-straps.jpg

Azt, hogy az óra hogyan áll rajtad, nemcsak a tok, de a szíj is meghatározza. Általánosan elmondható, hogy a tok kerületének a fele a szíj ideális szélessége. Azaz, ha ennél szélesebb a szíj, az optikailag már csökkenti az óra méretét, így könnyen lehet, hogy kisebbnek érződik majd az órád, ez pedig nem biztos, hogy jól áll. Emellett a szíj hossza sem mindegy, hiszen ha túlságosan is hosszú, akkor a vége csúnyán kilóghat, ez pedig elronthatja az egyébként dizájnos összhatást.

4. A szíj vastagsága sem mindegy

szij.png

Attól függően, hogy milyen vastag a csuklód más és más szíjat érdemes kipróbálni. Vékonyabb csukló esetén inkább a bőr szíjak a javasoltak, míg vastagabb csuklón nagyon jól mutatnak a fém szíjak. Persze ez nem azt jelenti, hogy vékony csuklón ne lehetne fém szíj, de valószínűleg több energiádba kerül majd az ideális szíjat megtalálni, hiszen a fém már csak a tulajdonságai miatt is vastagabb lesz.

5. A részletek is sokat számítanak

prometheus-ocean-diver-watch-3.jpg

Nemcsak a tok mérete, de annak formaterve is rendkívül sokat számít abban, hogy hogyan is áll a csuklódon a hőn áhított karórád. A nagy gombos, esetleg kiálló formai megoldásokkal operáló darabok lényegesen nagyobbnak hatnak így ha vékony a csuklód, nem biztos, hogy ilyet érdemes választani. Pontosan úgy, ahogyan vastag csuklón sem állnak annyira jól a nagyon vékony darabok.

Tetszett a cikk? Lájkolj minket Facebookon!

Szeretnél még többet olvasni tőlünk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://watchandfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr9212675523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsontra Volta 2017.07.20. 07:06:22

Az én kezemre leginkább a g-shock gx56 illik, viszont nem minden esetben passzol a dresscode-hoz, vagy az éppen végzett tevékenységemhez(pl. úszni eléggé szar benne), ezért némi kompromisszumot kellett kötnöm és minden élethelyzethez külön-külön egy megfelelő órát választani, a gx56 a kirándulós-lazulós-hétvégi szerepben vált be.

Up! 2017.07.20. 07:09:37

"hogy a tok kerületének a fele a szíj ideális szélessége"

Szerintem helyesen: a tok átmérőjének a fele.

Gour 2017.07.20. 07:12:41

Fehér számlapos Breitling, fekete és egy kék Tagheuer, minden szituációra felkészít. ;) Kell a 44-es, ha megszoktad akkor el sem tudsz képzelni kisebbet a kezeden.

schawo2 2017.07.20. 08:13:27

Én hordok a vintage 25-től a klasszikus 38-on át a modern krumpli 48-ig minden mértet, de még sosem tudtam értelmezni ezt a rengetegszer felbukkanó béna méretábrát. Ha a csuklómnál hordom az órát, akkor 38 kell, ha a könyökömnél, akkor 45 a nyerő? :|

gigabursch 2017.07.20. 08:28:47

1998-ban vesztettem el az utolsó karórámat.
Ugyan aputól örököltem egyet, de azt csak elvétve használom.

tmm 2017.07.20. 08:56:11

Nem mondom meg, milyen órám van, mert szeretném elejét venni a kritizálásoknak, de összefoglalva az alábbi tulajdonságokkal rendelkezik:
- hagyománytisztelő mechanikus
- környezetbarát napelemes
- maximális használhatóság, stopper, dátum, tényleges vízállóság
- tökéletes egyensúly az elegáns és a sportos megjelenés között
- minden dresscodehoz passzol
- illik a csuklómra
- olyan árkategória, amit nem engedhet meg magának mindenki, félig-meddig státusz, de azért nem elérhetetlen kategória
És mindössze másfél évig kellett érte naponta böngésznem, eljárni tucatnyi óraüzletbe nézelődni, félretenni rá a pénzt, hogy legyen egy olyan órám, amit szeretnék. És amit évekkel később átadhatok majd a fiamnak.

Brekii 2017.07.20. 08:56:39

Szerintem válassz egy órát ami tetszik, vedd fell, nézd meg egy tükörben, és ha még mindíg úgy érzed hogy jól áll vedd meg. Az óra erről szól, nem táblázatokról, meg ábrákról :-). természetesen ez a kinézetre értendő. Hogy mit és hogyan tud, az egy másik kérdés.

igazi hős 2017.07.20. 09:29:18

@tmm: Az óra divatkellék (annak ellenére,hogy sokan az egyéniségük hiányát akarják vele kompenzálni), ezért nem spórolunk rá. Van pénzed: vedd meg, nincs: ne vedd meg. Egy autóra nem spórolnék másfél évig és nem áldoztam még soha 2-3 hónapnál többet még a kiválasztására. Lakást sem kerestünk több mint fél évig.
Egyszer "kellett" drága órát vennem (mert anyám szerint kell egy rendes óra az én koromban és ha én nem választok, akkor ő fog, ettől pedig meg akartam kímélni mindkettőnket), azt 1 héten belül megtettem. (Nálam a "státusz" kizáró ok: ha azt akarnám, hogy tudják/higgyék, hogy telik rá, akkor inkább egy 50 dolláros replikát vennék. :-)
A fiaim majd öröklik utánam a nagyapám zsebóráját és a pecsétgyűrűjét, anyagi értékük nincs, de emléknek jók.

az_igazi_trebitsch 2017.07.20. 12:11:03

A legfontosabb szempont kimaradt. Mire való egy óra? Arra, hogy megmutassa az időt. Hogyan mutassa meg? LÁTHATÓAN.... A legfontosabb szempont tehát az, hogy erőlködés nélkül, normális távolságból LÁSSUK rajta az időt. Ez pedig a számlap és a mutatók színétől, illetve azok számunkra kontrasztos összhangjától függ. Hiába van sokszázezres csicsamicsa óránk, ha csak a szemünk elé tartva, vagy csak másfél méterre kitartva látjuk rajta, hogy hány az óra, Vekker úr.... :-)

tmm 2017.07.20. 12:33:54

Mindenkinek más az értékrendje. Az óra nem divatkellék, hanem 10000 esztendő tudományos történelmének összefoglalása egyetlen miniatűr csodában. Mindenképpen több tisztelet jár neki, mint hogy ledivatkellékezzék. Arra nem kell óra, hogy mennyi az idő. Van két telefonom, a munkahelyemen minden helyiségben van falióra, a kocsimban van óra, otthon a lakásban a feleségem falióra fetisiszta lévén, minden helyiségben van, még a fürdőszobában is. Budapesten élek, itt elég sok közterületen van kijelző, amin többek között az időt is lehet látni. Ha elmegyek kirándulni, nem érdekel az idő, mert pont az a lényege, hogy kikapcsolódok. Az egyetlen valós funkciója (számomra), hogy megmutatja, ki vagy valójában. Bár tény, hogy aki divatórát vesz, arról elég nehéz eldönteni, igénytelen, vagy piperkőc, (van olyan férfi kollégám, aki rendelt valamelyik kínai oldalról 10 db órát néhány dollárért, csakhogy minden alkalommal a pólója színéhez tudja igazítani az órája színét), vagy csak mást tart fontosnak az életben, éppen ezért nem is itélkezem mások felett, mindazonáltal ugyanezt elvárom másoktól is. Fogadjátok el, hogy nekem fontos a karóra.
süti beállítások módosítása