Fém szíjat… de melyiket? 5 típus amit érdemes megnézned!

2017. augusztus 20. 20:24 - Phone Fanatics

Ugyan az óragyártók manapság rendkívül elegáns, sportos vagy épp minimalista típusokat gyártanak, ahhoz, hogy a karórából igazi ékszer váljon, szükség van egy dizájnos szíjra is. Mostani cikkünkben 5, ismert és kevésbé ismert fém szíjtípust mutatunk be. Ezeket egytől egyig, kedvező áron meg tudjátok vásárolni az ismert netes akciós oldalakon, így szerintünk érdemes többet is beszerezni, hiszen így folyamatosan feldobhatjátok órátok külsejét!

1. Oyster szíj

img_4237.jpg

Több, mint 80 éve velünk van és soha nem lehet megunni: bizony, az Oyster fém-szíj igazi klasszikussá avanzsált az elmúlt évtizedekben. A Rolex által kifejlesztett és a cég által azóta is igen aktívan használt szíj formáját a három sorban végighúzódó szemek határozzák meg.

bm100_ss-stainless-steel-oyster-strap.jpg

A  tömör, vastag darab szemekből álló szíj egyaránt jól mutat a kisebb női karórákon és a férfias, nagyobb darabokon is. Ennek, az univerzális formának köszönheti sikerét, hiszen mindkét nem találhat olyan Oyster szíjat magának, amely elnyeri a tetszését.

2. Milanese szíj

090115_milanese-uniform.jpg

A Milanese, vagyis a milánói szíj nevéhez méltóan az olaszországi Milánó városából származik. Mindez azért is fontos, mert a kialakítására jellemző az olasz stílus, a kecsesség vagyis fém szíj létére egyáltalán nem nehéz vagy épp darabos.

iwc_chronograph_mood.jpg

A 19. század végén megjelent, finom szövésű szíj az elmúlt évtizedekben szinte az összes óragyártó kínálatában megjelent, igazán azonban az elmúlt néhány évben lett “trendi”, sokak szerint az Apple Watch megjelenése okán. a kaliforniai gyártó ugyanis a reklámkampányában aktívan épített a milánói szíjra, ezért sok, hagyományos óra iránt érdeklődő vásárló is elkezdte keresni ezt a típusú szíjat. Mi tagadás, megértjük!

3. Shark Mesh szíj

868701766_vldby-xl.jpg

Valószínűleg sok avatatlan szem csak egy vastagabb milánóinak gondolja a Shark Mesh vagyis a Cápa szíjakat,pedig ennél azért többről van szó. Ennek oka, hogy a milánói szíjtól eltérően a cápa szíjak lényegesen szellősebbek illetve vastagabbak, vagyis a fémszálak szövése nem olyan szoros, illetve maga az anyag sem olyan vékony és kecses. Ettől férfiasabbnak, erősebbnek tűnik a szíj, tehát nem meglepő, hogy sokan választják ezt az erősebbik nem képviselői közül. 

s22-2.jpg

Az, hogy ez a szíj férfiasabb, egyáltalán nem véletlen, hiszen már maga a név is ezt sugallja. Ugyan a névből az ember ösztönösen arra gondol, hogy bizonyára köze van a tengerek rettegett fenevadjához, pedig szó sincs erről. A cápa szíjat ugyanis az Omega mutatta be az 1970-es Seamaster Ploprof karórával. A marketingesek által adott névvel arra akartak utalni, hogy a vízálló óra még a cápák területén, a tengerek mélyén is bátran használható, tehát, ha az ember jó búvár akar lenni, érdemes ilyet hordania. Ha nem is ezért, de jó légáteresztő képességéért, masszív felépítéséért és férfias külsejéért manapság is sokan választják ezt a típust.

4. Engineer szíj

772ce99e8b31b06f0073bff957c2fcdb.jpg

Amíg az Oyster szíjakat a Rolexnek, addig az Engineer  vagyis “mérnök” modelleket a Seikonak köszönhetjük. A vaskos, 5 sorban elhelyezett szemek már messziről is felismerhetővé teszik ezt a szíjat, miközben garantálják, hogy még nagyobb igénybevétel során is bátran viselhessük a karóránkat.

11203417035_23a281c9e8_b.jpg

A mérnök szíjak további előnye, hogy kialakításuknak köszönhetően rendkívül tartósak, így sokan évtizedekig is használnak egy-egy ilyen szíjat, méghozzá a legnagyobb megelégedéssel. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy bár a vaskos kialakítás miatt rendkívül tartósak, kisebb órákhoz nem igazán ajánlhatóak a mérnök szíjak, így aki ilyen típust szeretne, annak mindenképpen nagyobb tokú órát kell választania.

5. Jubilee szíj

pc-bernhard-rolex-submariner-reference-5513-on-a-jubilee-bracelet.jpg

Akárcsak az Oyster, úgy a Jubilee szíjak is több évtizede köztünk “élnek”, hiszen 1945-ben, a Rolex DayJust karórával debütált ez a fajta szíj. Amíg azonban az Oystert a mai napig a többség frissnek tartja, a Jublee szíjakat sokan a retróval azonosítják.

_58.JPG

A két, matt vízszintes szem között elhelyezett három függőleges polírozott szem egyedi formát kölcsönöz a szíjnak, így retro külső ide vagy oda, a mai napig sokan rajonganak ezért a típusért. Sőt, a mostanában tomboló retro láz miatt még nőtt is a szíjat keresők száma, sokan pedig kifejezetten a kétszínű (a középső három szem például arany színben pompázik) darabok után érdeklődnek. A Jubilee szíjak további előnye, hogy az Engineer típussal ellentétben még kisebb órákhoz is ajánlhatóak, így akár nők is bátran viselhetik.

 

Nem ez az első alkalom, hogy szíjakat ajánlunk a blogon, korábban 5, stílusos bőrszíjat mutattunk be. Ha kíváncsi vagy ezekre, kattints ide.

Tetszett a cikk? Lájkolj minket Facebookon!

Szeretnél még többet olvasni tőlünk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://watchandfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr7012765294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smartdrive 2017.08.21. 15:09:27

a Timexnek (nyilván másoknak is), van még legalább kétféle fémszíja
süti beállítások módosítása