Mi, mit jelent? 7 újabb fogalom az órák világából!

2017. szeptember 06. 08:00 - Phone Fanatics

Nem is olyan régen jelentkeztünk cikkünkkel, amelyben 10 hasznos fogalmat árultunk el az órák világából. Mivel igen sokatokat érdekelt az írás, ezért úgy döntöttünk, folytatjuk, ezúttal pedig 7 kifejezés jelentéséről rántjuk le a leplet:

7. Miért jó, ha swiss made felirat van az órán?

what-is-a-swiss-made-watch-post-3.jpg

Bizonyára te is találkoztál már termékek dobozain mindenféle hangzatos “Engineered in Germany, vagy Packaged in Austria” feliratokkal, amelyek bár jól hangzanak, sok jelentőségük nincs a kész termékre nézve. Nos, a Swiss made felirat nem ilyen, ezt a feliratot ugyanis törvény védi, vagyis csak meghatározott feltételek mellett kerülhet a dobozra. Ezt cska azok az órák kapják meg, amelyek szerkezete 50%-ban Svájcban készült, továbbá a tokot és a mechanikát is ott szerelték össze. Abban az esetben, ha az óra tok része nem svájci, a „Swiss movement” feliratot láthatjuk. A „Swiss made” vitathatatlanul egy érték és minőség jelző feliratként funkcionál az adott órán. Amennyiben ilyen felirattal ellátott eszközt választunk, biztosak lehetünk benne, hogy hosszú évekig hűségesen szolgál majd minket a mindennapokban.

6. Mit jelent az, hogy szkeleton?

Röviden? Azt, hogy az óra igencsak dizájnosan néz ki! Bővebben pedig azt, hogy mind a hátlapján, mind pedig az előlapján jól látható az óra mechanikája és működése egyben. Nem kérdés, hogy az egyik legérdekesebb órafajta, amely igazán lenyűgöző látszatot nyújt. Ezeket az órákat már főleg a prémium kategóriában érhetjük el, tehát mélyre kell nyúlnunk a pénztárcánkban, ha szeretnénk egy ilyen különleges szerkezetet birtokolni.

5. Mi az a Lünetta?

pro.jpg

Így nevezzük a számlapot körülölelő gyűrűt. Ez egyes esetekben pusztán csak díszítő funkciót tölt be, de például a búváróráknál a merülési időt is ennek a tekerésével mérik. Emellett gyakran használják pulzus-, távolság-, de akár irány mérésere is, attól függően, hogy milyen plusz funkciót építettek be az órába.

4. Mi az a GMT?

Nos, a GMT felirat a Greenwichi középidőt jelenti (Greenwich Mean Time). Tulajdonképpen egy olyan időzóna hivatkozás, amely lehetővé teszi a helyi idők teljes megállapítását a Föld teljes területén. Ennek a mérési szisztémának a leváltására volt hivatott az úgynevezett UTC, vagyis az egyezményes koordinált világidő. Azonban a GMT igazodik a Föld forgásához, ezáltal változatlanul használják bizonyos időmérések esetében, különösképpen azoknál az óráknál, amelyek képesek több időzónában is mérni a pontos időt.

3. Miért fontos a járástartalék?

ebel-hexagonretro1.jpg

Azért, mert ez mutatja meg, hogy a teljesen felhúzott szerkezetnek mennyi a hátralévő működési ideje. Ebből következik, hogy ezt a kifejezést csak a mechanikus óráknál használjuk, az áramforrással üzemelő kvarcóráknál nincs szó ilyesmiről. Fontos tudni, hogy a járástartalékba a plusz funkciók, így például a stopper használata is beleszámít, azaz ha a karóráddal nekiállsz stopperezni, az is csökkenti a hátralévő időt.

2. Mi az a trícium?

A trícium nem más, mint egy olyan anyag, amely használatával az órák láthatóságát javítják a sötétben. Érdekesség a Tríciummal kapcsolatosan, hogy enyhén radioaktív anyag, amely foszforral vegyítve fejti ki a világító hatását. Legfőképp a tartóssága miatt szokták alkalmazni ezt a technológiát, amely természetesen olyan kismértékű sugárzást bocsájt ki, hogy biztosan nem kell aggódnunk tőle, hogy ártalmas lehet számunkra. Rendkívül közkedvelt a használata a mai napig az órák világában.

1. Miért olyan lényeges, hogy egy órán COSC felirat legyen?

omega-9300.jpg

Azért, mert ez egyben azt is jelenti, hogy az adott karóra a legmagasabb elvárásoknak is megfelel. A COSC felirat ugyanis csak akkor kerülhet rá egy karóra dobozára, ha a neves svájci minősítő intézet, a Contrõle Officiel Suisse des Chronomètres tesztelésén átmegy. Az órák járását 15 napon keresztül ellenőrzik különböző helyzetekben és hőmérsékleten. Annak érdekében, hogy egy óra megkapja a COSC minősítést, maximum 15 másodperces napi eltéréssel működhet. Ha tehát a fent említett négy betűt látjuk az óra leírásában, biztosak lehetünk benne, hogy minőségi és pontos darabbal van dolgunk.

Tetszett a cikk? Lájkolj minket Facebookon!

Szeretnél még többet olvasni tőlünk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://watchandfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr2012806566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

watch2017 2017.09.06. 19:53:26

A COSC minősítés napi -4/+6 másodperc eltérést engedélyez a tesztelt óráknak. Nem 15 másodpercet. Csak a szerkezetet tesztelik, mást nem, így az óra általános minőségét nem jelzi egyértelműen.

efi 2017.09.06. 21:08:26

Ha egyszer tudják, illetve nyilván mi magunk is megtudhatjuk viselve, hogy naponta mennyi az eltérés, igazán lehetne benne valami beállítható mechanizmus, ami mondjuk éjjel előre tekerné, amennyivel kell.
Még nagyobb kihagyott gólhelyzet a kvarcóráknál, ahol - mivel elektronikája (is) van - már gyárilag beállíthatnánk a korrekciót, még a legolcsóbb típusokban is. De nem, ehelyett inkább órák milliárdjait hagyjuk azzal a napi 10-20-30-60 mp eltérésekkel járni.

Tehetséges ugandai buzi 2017.09.06. 22:56:00

@efi: Létezik olyan karóra, ami a frankfurti atomóra rádiószinkron-jelével pontosít?

Szzzz 2017.09.06. 23:52:35

@efi: nem tudják, az a mechanikus órákra jellemző napi +- fél perces pontatlansága véletlen hiba, és ezért nem lehet kikompenzálni. A rendszeres hibát nyilván eleve kompenzálják egy jobb szerkezetben, már a gyártás során.
És egy csilliómillió forintos tourbillonos óra is simán elfingilingizik +- pár másodpercet naponta, ha épp úgy tartja kedve.
Az olcsó kvarcóránál meg mind a rendszeres mind a véletlen hiba csekély, 1mp nagyságrendű érték, ezért szóra sem érdemes...

Szzzz 2017.09.06. 23:56:39

@Tehetséges ugandai buzi: Miért épp ez ne lenne? pl a Casio Wave Ceptorai, pár ezer forintért a tiéd bármikor...

efi 2017.09.07. 20:58:44

@Szzzz:
Mindebből következik, hogy ha a drága mechanikus órában lenne egy szem előtt nem lévő századannyiba kerülő kvarc óramű is (kvázi egy chip) , akkor éjfélkor megkérdezhetné tőle a mechanikus rész, hogy na szerinted hány óra és igazodna.
Kissé haszontalannak érzek pár millát kifizetni egy óráért, ami épp a pontos időt nem mutatja...
Egyébként azért nem volt az mindig úgy, hogy a kvarcórák +-1 mp-ben belül voltak, mondjuk 30 éve, vagy csak én fogtam ki ócskákat, de az biztos, hogy annak ellenére, hogy mindig fix értékkel tértek el, soha nem vette a gyártó a fáradságot, hogy egyszer ránézzen a gyártás után 24 órával, megnézze, hogy akkor mennyi az annyi, aztán beépítsen további 5 centért egy áramkört, ami pont ennyivel kompenzálna.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2017.09.09. 14:57:04

A valós és a mért idő közötti eltérés alapvetően 3 forrásból származik: alkatrész-toleranciák, környezeti, illetve időbeli hatások. Egy gyári utánállítás leginkább az első forrást tudja kompenzálni, és szerintem létezik is hasonló. Napi 1 mp eltérés kb. 0,00116%-nak felel meg, ami azért elég kis tolerancia, akár az elektronikát akár a mechanikát vizsgálom (például egy 10mm-es - tehát ezen szinten hatalmas - alkatrésznél még az ezred milliméteres pontosság is ennek a nyolcszorosát jelenti).

A második hatás legjelentősebb forrása gyaníthatóan a hőmérséklet illetve a páratartalom, az óra orientációja és annak változása (pl. nyugalomban van, vagy folyton rázkódik) amivel előre nem igazán lehet kalkulálni. A harmadik meg nyilván az időbeli változás: az alkatrész kopik, nyúlik, az elem feszültsége csökken... stb, szintén nem kalkulálható

"Kissé haszontalannak érzek pár millát kifizetni egy óráért, ami épp a pontos időt nem mutatja"

Nem hiszem, hogy van ember, aki a pontosságáért vesz ilyen órát, pláne ennyiért. Ezek elsősorban mechanikai műremekek, precíz kidolgozással, nemes anyagokból, komoly szakértelemmel megtervezve és luxustermékként pozicionálva.

Lehet persze mindenféle extra kompenzációkat beépíteni, de ezeket ki kell fejleszteni, van szerelési és alkatrészigénye és valahol el is kell férnie. És ez biztosra veheted, hogy nem 5 cent lesz, hanem sokkal több. Egy elektronikus korrekció egy (drága) mechanikus óránál meg eléggé szentséggyalázás-gyanús.

Megint más kérdés, hogy az embereknek egyáltalán szükségük van-e ilyen precíz szerkezetekre. A kommentben említett _napi_ 10-60 mp-es eltérés nagyon soknak számít mondjuk egy kvarc szerkezetnél, a mechanikusokat meg nem használják milliárdszámra.

Ha a pontosság a fő szempont, akkor valóban a rádióvezérlésűek (vagy újabban a GPS alapúak) az etalonok: a Casio vagy a Citizen számos ilyen órát forgalmaz. De a szerkezet viszonylag nagy, sokat fogyaszt, és szívás, ha a valami árnyékolja a jelet (hegyek, magas házak stb.).
süti beállítások módosítása