5 dolog, amit nem tudtál az órákról

2017. november 15. 23:11 - Phone Fanatics

Kíváncsi vagy, milyen színű a legnépszerűbb óraszíj? Esetleg szeretnéd megtudni, hogy melyik az az óra, amelyben a Holdról származó kőzetdarab is megtalálható? Akkor olvasd el mostani írásunkat, amelyben 5 érdekességet mutatunk be az órák világából:

1. A világ legismertebb zsebórája

fefc70b66ea286142c2a0b4e72adde40.jpg

A világ legismertebb zsebórája nem másé, mint VIII. Henrik angol királyé volt. Az óra hírnevét nem tudásának vagy különleges formájának köszönheti, hanem pusztán annak, hogy rákerült egy, a királyról készült portréra!

2. A legnépszerűbb a fekete

es4193-700x700.jpg

Hiába létezik barna, kék, fehér vagy épp szürke szíjas karóra, fogyasztói kutatások alapján a vásárlók egyértelműen a fekete szíjas darabokat keresik. Ez azt jelenti, hogy napjainkban a világon a legtöbb ember csuklóján egy fekete szíjas karóra található.

3. Ekkor írták le azt a szót először, hogy karóra

mvmt1.jpg

Elsőként nem máshol, mint Rober Baden-Powell, népszerű angol író a “The Matabele Campaign” nevű, 1897-es könyvében találkozhatunk a karórával. Egészen pontosan Powell egy karóra összetöréséről ír, amikor az egyik bekezdésben azt tanácsolja, hogy a “”a szemüvegeket, a karórát, az övcsatot és a gombokat meg kell semmisíteni”

4. Van olyan óra, amiben nem csak földi anyag van

tourbillon_rosettastone_ld-1300x570.jpg

A Louis Moinet a világ eddigi első és egyetlen olyan óragyártó vállalata, amely más bolygókról származó kőzetet is felhasznált egy óramodell gyártásához. A vállalat ugyanis összefogott az ismert meteorit-vadász Luc Labenne-nel, aki összegyűjtött a számukra a Holdról, illetve a Marsról érkező meteoritból származó kőzetlemezeket. Az órák készítése során emellett pedig egy aszteroida darabjait is felhasználták. Nem véletlen, hogy manapság óriási összegeket fizetnek a Louis Moinet Meteoris sorozatba tartozó karóráiért. Az alig 4 darabból álló Meteoris paletta egy darabjának értéke jelenleg 4,6 millió dollár.

5. A karóráknak szerepe volt az I. világháború alakulásában

ovalhelbros4.jpg

Az I. világháború minden korábbinál nagyobb csatáiban nagy szerepe volt a karóráknak, amelyek lehetővé tették, hogy minden katona tisztában legyen a pontos idővel, ezáltal az egymástól jelentősen távol lévő, sokszor minden kommunikációs formától elzárt csapatok is azonos időpontban csaphattak le az ellenségre.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://watchandfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr2513279621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szaktanár 2017.11.16. 21:20:07

"Elsőként nem máshol, mint Rober Baden-Powell, népszerű angol író a “The Matabele Campaign” nevű, 1897-es könyvében találkozhatunk a karórával."

sokkal korábban, már egy IV. Bélának címzett levélben szó esik róla. ("...testük feldaraboltaték, fejük karóra húzva.")
süti beállítások módosítása