A 10 legkülönlegesebb óramodell

2016. december 08. 10:06 - Phone Fanatics

Azoknak, akik ismerkednek még az órákkal és azoknak is, akik elmerültek a szakma rejtelmeiben, mindenképpen tudniuk kell ezekről a modellekről. Cikkünkben legendás márkák igazán különleges óráit mutatjuk be nektek. Az alábbi órák funkcióikat és technológiájukat tekintve váltak világhírűvé, de némelyiket innovatív megjelenése tette igazán híressé.  Lássuk, melyek ezek a modellek:

6360550314539541191955232700_9447337_orig.jpg

1. Cartier Santos

1904-ben egy Alberto Santos nevű pilóta kérésére készült el ez a modell. A probléma forrása az volt, hogy a jól bevált zsebóráját repülés közben nehezen tudta elővenni és ellenőrizni rajta az időt. Ennek hatására készült el a Cartier Santos néven ismertté vált karóra. Az igazi érdekessége a terméknek az, hogy ez volt az első karóra, amely napvilágot látott. Természetesen megoldotta Alberto Santos problémáját és ezzel egyidejűleg forradalmasította is az akkori óraipart. Nem csak azért vált vonzóvá az órakedvelők körében a Cartier, mert megkérdőjelezhetetlen mérföldkőnek számít a történelemben. A klasszikus és egyben kifejezetten elegáns design miatt is közkedveltté vált. Napjainkban a Cartier Santos kollekció két osztályba sorolható.  Az egyik a Santos Dumont, a másik pedig Santos 100 vonal. Minkét esetben elegáns és vonzó órákat ismerhetünk meg.

cartier-santos-100-watch-28.jpg

2. Jaeger-LeCoultre Reverso

Ennek az igazán különleges órának a története 1931-es évig nyúlik vissza. Alapvetően az elit brit lovas krikett klubnak készült a modell.  Természetesen azonnal elfogadásra került ez a gyönyörű óra és a különleges design elemei miatt, a mai napig keresett termék az óragyűjtők között. Leginkább a szögletes fej és a jól felismerhető kék szíj az, amely az óra legfőbb ismertetőjeleként funkcionál. A kollekció a mai napig keresett és közkedvelt. A design terv természetesen változott, modernizálva lett, de a szögletes alapstruktúrát és a főbb ismertető jeleket a mai napig viszont látjuk az újabb modelleken is.

dsc_7320.jpg

3. IWC Pilot’s Watch

Az első különleges pilóta óra az IWC nevéhez fűződik és 1936-ban készült el. Azok a darabok, amelyek ebből a kollekcióból valók, a mai napig lenyűgöző termékek. Az egyik talán legérdekesebb modell a pilóta órák közül a Mark 11, amely a Brit Királyi Légierő számára készült. Az óra karcmentes acél borítást kapott és természetesen vízálló szerkezettel büszkélkedhet. A termék az egyik legjobb katonai óra modellként van számon tartva és a mai napig értékes tagja lehet minden óragyűjtő készletének.

raaf_mark_11_gs.jpg

4. Patek Philippe Perpetual Calendar Chronograph

Az első örök naptár és kronográf funkciókkal ellátott óra a Ref. 1518 számú különleges eszköz volt a Patek Philippe-től. 1941-ben került bemutatásra. Különlegessége, hogy a naptár funkció kétszáz évig tudta hibamentesen mérni a dátumot, minden további behangolás vagy beállítás nélkül. Mai napig a Patek Philippe órák az egyik legszenzációsabb technológiát képviselik a piacon.

patek-philippe-ref-1518-vintage-perpetuelle-797x1000.jpg

5. Rolex Datejust

Ki ne hallott volna a Rolex órákról? A Datejust nevű modellt 1945-ben mutatták be. Az óra fejrészének szélén mutatta az éppen aktuális dátumot. A Rolex úgynevezett küklopsz lencséje csak 7 évvel a Datejust bemutatása után került fel az órára, egészen addig az óra alapvető design elemei nem változtak.  Az eszköz több híres ember csuklóját is díszítette, mint Winston Churchill és Wight D. Eisenhower, ezért is válhatott az elegáns és erős karakterek szimbólumává.

1967_datejust.jpg

6. Breitling Navitimer

A Navitimer esetében egy funkciókban rendkívül gazdag óráról beszélünk, amely korának egyik úttörője volt a különböző mérési eszközök közül.  Az óra 1952-ben került bemutatásra és egy olyan összetett mérési mechanizmust tartalmazott, mellyel légnyomást vagy üzemanyag fogyasztást is lehetett számolni. Mindazonáltal, nem csak az érdekes és sokrétű gyakorlati funkciók voltak lenyűgözőek ebben az órában, hanem maga a formaterv és az eszköz esztétikus megjelenése is, korának egyik legszebb alkotását tükrözi. Mindenképpen egy olyan eszközről beszélünk, amelynek látványa nem maradhat szó nélkül.

asset-version-c3ad185c7f-navitimer-aopa-2.png

7. Rolex Submariner

A Submariner 1953-ban került bemutatásra és ez volt az első vízálló óra, amely akár 100 méterig megőrizte ezt a funkcióját. Az óra megjelenése előtt a Rolex nagy erőket fordított a funkcionalitás tesztelésére, annak érdekében, hogy tényleg optimális és pontos eszköz kerüljön kiadásra. Amikor kikerült a régóta váró közönség elé, páratlan funkcionalitást prezentált a kedvelőknek. Az óra esztétikai megjelenése sem elhanyagolható. A mai napig is rendkívül népszerű termék a búvárkodók körében.

first-rolex-oyster-perpetual-submariner-1953.jpg

8. Omega Speedmaster

Az Omega Speedmaster, amely „Moonwatch” vagy „Speedy” néven is ismertté vált, közel fél évszázada került bemutatásra és a mai napig az egyik legnépszerűbb óramodell a világon. Érdekesség, hogy a speedmaster nem csak egy átlagos köznépi óraként működött. A termék kapcsán az Omega Nasa hivatalos óramárkájává is vált. Többek között az 1970 Apollo 13 küldetésen is ezt az órát hordták az asztronauták. A design elemeket csak a jóval későbbi modelleken modernizálták

omega-speedmaster-first-man-on-moon-1970.jpg

9. Zenith El Primero

Az El Primero leginkább a pontosságáról vált rendkívül híressé. Az óra mechanizmusát közel 7 évbe telt mire tökéletessé formálták. Az eredmény természetesen lenyűgöző volt. Újdonság volt a funkciók közül, az úgynevezett tachymeter, melynek segítségével a skáláról leolvashatjuk az óránkénti átlagsebességet. Érdekesség, hogy spanyolul az „El Primero” jelentése „Az első”, tehát az első automatikus kronográf óra volt a világon. A mai napig az egyik legpontosabb óramodellnek számít, ami tekintetbe véve a megjelenési idejét, igazán lenyűgöző teljesítmény.

image-top.jpg

10. Audemars Piguet Royal Oak

A Royak Oak egy egészen egyedi és kivételes formatervvel robbant be a piacra 1972-ben. Az Audemars Piguet akkoriban komoly anyagi gondokkal küzdött a kvarc krízisnek köszönhetően, ezért fontos is volt, hogy egy olyan eszközt hozzanak a piacra, amely forradalmasítja a luxusórák iparágát. Érdekesség, hogy az akkori búvársisak adta az inspirációt az óra design elemeihez és a „Robust” karcmentes acél borításban érkezett az órák világába. Ezt az anyagot akkoriban nem használták még fel hasonló termékek gyártása közben. Bemutatását követően  gyakorlatilag  internacionális sikert aratott az óra. Természetesen, a mai napig közkedvelt és időtlen design, az óra gyűjtők számára felbecsülhetetlen érték.

audemars-piguet-royal-oak-chronograph-26320-yellow-gold-sihh-2016-5.jpg

Köszönjük, hogy elolvastad!

Tetszett a cikk? Lájkolj minket Facebookon!

Rólunk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://watchandfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr7612030999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása