A kis hamis: ezért gond, ha replika órát vásárolsz!

2017. július 31. 23:11 - Phone Fanatics

Ferdinand Alexander Porsche szerint a dizájn nem szimplán művészet, hanem a funkciók eleganciája. Bizony egy szépen megtervezett termék attól igazán jó, hogy a csodás külseje mögött minőségi technológia lapul. Szerintünk ez nemcsak autókra, de az órákra is ugyanúgy igaz.  Márpedig manapság igen gyakran találkozunk azzal, hogy valaki csak a külsőre figyel, az óra funkciójára már nem, ezáltal megelégszik egy olcsó, minőségileg kifogásolható replikával. Mostani írásunkban ezért 5 okot gyűjtöttünk össze, hogy miért nem érdemes hamisítványt vásárolni:

  1. A látszat csal

De mi is a gond azzal, ha valaki hamisítványt vásárol? „Hiszen ugyanúgy néz ki, nagy gond nem lehet vele” – merülhet fel a gondolat egy hozzá nem értőben. Nos, azon túl, hogy értelemszerűen megkárosítja a gyártót, sok esetben gyakorlatilag pénzt dob ki az ablakon.

5.jpg

 Amíg ugyanis az óragyártók még a legolcsóbb típusokat is komoly tesztelésnek vetik alá, a hamis darabok mindenféle minőség-ellenőrzés nélkül, gyakran egy sufniban készülnek. Ez azt jelenti, hogy a replikák nem egyszer már a megvételkor is pontatlanok, gyakran pedig néhány nap, esetleg hét alatt tönkremennek. 

  1. Könnyen felismerhető, hogy nem valódi órát használsz

A belső tartalmon túl vizuálisan sem közelítik meg egy eredeti óra szintjét, azaz elnagyolt grafikák, nem eléggé lecsiszolt élek és sokszor kamu-feliratok is díszelegnek ezeken az eszközökön. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy még szakértőnek sem kell lenni ahhoz, hogy valaki észrevegye: itt bizony csalás van és a viselője csak egy ócska replikát hord a csuklóján. 

rolex-deepsea-real-vs-fake-bezel-dot.jpg

Reméljük, nem kell hosszan ecsetelni, hogy mennyire kínos, amikor egy tárgyalás vagy egy baráti találkozó során a másik fél felfedezi, hogy hamisítvány az óra. Nem is pusztán arról van szó, hogy maga az óra jelent problémát, sokkal inkább az emögé társított sztereotípiák okoznak gondot. „Vajon a munkájára is csak ennyire igényes?”- jön rögtön a gondolat.

  1. Pontosság? Felejtsd el!

Az egy dolog, hogy az óra külsőleg hasonlít, de az biztos, hogy belsőleg semmi köze a gyártói előírásoknak megfelelő eredeti darabhoz.

fakemichaelkors.jpg

Ez egyben azt is jelenti, hogy a mechanika sem áll a helyzet magaslatán, sok esetben találkozunk azzal, hogy az óra bizony pontatlan. Van, hogy a gagyi másolatok sietnek, máskor pedig egy perc 61-65 másodperc alatt telik csak el... 

  1. Ha szép is a szíj, jó nem lesz

Nem sorban kialakított lyukak, rossz anyaghasználat, sőt akár bőrirritáció: három dolog, amivel találkoztunk már hamis óra, pontosabban a hozzá tartozó szíj esetén.

2927-f51371f6a48fd23d877831bad86cac25-1455031094-mlan-column-width-inline.jpg

Amíg a rosszul kialakított lyukak miatt maximum kicsit feszül, esetleg eláll az óraszíj, a bizonytalan eredetű anyaghasználat viszketést vagy bőrpirosodást okozhat. Nem árt ezzekkel is tisztában lenni, amikor ki tudja, honnan származó órát választasz! 

  1. Eladnád? Sok sikert!

Nemcsak azt mondjuk, hogy használni is rossz egy hamisítvány-karórát, de az is tény, hogy eladni sem nagyon lehet. Tegyük fel, vásárolsz egy hamis Rolex órát 35 ezer forintért.

counterfeit-watch-store.jpg

Azt legközelebb, jó, ha egy 5-ösért el tudod adni, de még az sem biztos, hiszen a legtöbben ódzkodnak a másolatoktól és inkább egy eredeti, de olcsóbb példányt választanak. Persze avatatlan embereket át lehet verni, de arra nagyon könnyen ráfázik az ember.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy csak méregdrága luxusórákat érdemes hordani. Épp ellenkezőleg, manapság már nem kell sokat fizetni azért, hogy az ember jó órát hordjon. Érdemesebb tehát kedvezőbb áron egy megbízható gyártótól vásárolni, hiszen itt nemcsak a gyártás során szükséges szaktudásra, de a garanciára és az ügyfélszolgálatra is számíthat az ember.

Tetszett a cikk? Lájkolj minket Facebookon!

Szeretnél még többet olvasni tőlünk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://watchandfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr4912705387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drednaught 2017.08.02. 00:10:31

Hilarious...
"Nos, azon túl, hogy értelemszerűen megkárosítja a gyártót, sok esetben gyakorlatilag pénzt dob ki az ablakon."
www.chrono24.hu/search/index.htm?dosearch=true&manufacturerIds=187&maxAgeInDays=0&models=66&pageSize=60&priceTo=-1&redirectToSearchIndex=true&sortorder=0&usedOrNew=new
vs.
www.tbestwatches.com/index.php?main_page=index&cPath=11_109

És akkor melyik dobja ki a pénzt?

Egyszerűen baromság az összes fenti érv. Senki nem azért vesz 3 milliós órát, mert az időt akarja tudni. Arra ott vannak a szuper kis Casiok, amik rádión kapják a cézium-órától a jeleket.
Aki megvesz egy eredeti márkás órát, az csakis azért teszi, mert tudatni akarja a környezetével, hogy ő ezt megteheti. Ennyi.

fingerbangs 2017.08.02. 01:11:45

ehhez csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy breitlingjeim vannak kb 10 éve, ezalatt 1x (egyszer) volt, hogy egy üzleti megbeszélésen valaki észrevette, senki más azt se tudja mi a fasz az, ez magyarország

Jóska Pista 2017.08.02. 04:08:09

Vagy tíz éve vettem Rolexet, azért ér még valamit mert arany. Egy sima márkás órán nem ezret buksz, ha el akarod adni, hanem százezreket, milliókat. A Rolex egyébként a páncélban figyel, untam hogy kéthavonta állíthattam a dátumot, és folyamatosan késett (havonta 2-3 percet).

kamor2233 2017.08.02. 05:43:15

Szerintem a kutya nem veszi észre, hogy milyen karóra van az emberen, maximum az aki nagyon ismeri az órákat. Aki meg hamisat vesz, hogy villogjon vele az megérdemli, hogy tönkremenjen másnap. A sok ostoba magamutogató ember miatt én örülök, hogy sok hamis szart árulnak. Vigyétek csak gyökerek, aztán legyetek rá büszkék csóró faszok.

kamor2233 2017.08.02. 05:45:47

@fingerbangs: Na ezért nem kell villogni. Ki nem szarja le, hogy mit használsz. Magadnak vetted vagy te is inkább mutogatni szereted? Na ilyen a Magyar sajnos.

Zetor75 2017.08.02. 06:05:49

@Jóska Pista: kronográf minősítéssel kell venni,, és óraforgatót is kell használni mellé, akkor le van tudva a gond. Amúgy szerintem a Rolex az vmi elb.szott termék, azon túl, hogy drága, szerintem semmire se való. Vannak prominensebb márkák, amik szebbek, vannak annyira feltűnőek és pontosak. És még csak nem is aPatek. :)

Dinkainka 2017.08.02. 06:33:18

Mikor lesz egy túlárazott mechanikus óra olyan pontos, mint egy 2500 forintos kvarcóra?
És még zenélni sem tud 7 dallamot!:-)))

eßemfaßom meg áll 2017.08.02. 07:20:20

"Pontosság? Felejtsd el!"

Egy 10$-os ebayes kinai is képes annyira pontos lenni amennyire 100 emberből 99.999-nek szüksége szóval emiatt szerintem keveseknek érmi meg vagyonokért karórát venni.

blexpress 2017.08.02. 07:22:56

Vennél egy hamis Kinai Mercedest?? Tisztára olyan mint az eredeti csak éppen hamis és a 10 km útán tönkremegy.!!!
Úgye, hogy nem. Na látod így van ez az órákkal is.

midnightcoder2 2017.08.02. 07:23:02

Szerintem is hülyeségek a fenti érvek. Pontos mechanikus órát 1500 forintért is tudsz venni (már amennyire egy mechanikus óra pontos). Nem hiszem, hogy a jobb másolatokban szarabb mechanika lenne. A képek alapján amúgy pont a másolatok tűnnek jobb minőségűnek, szerintem az átlagpolgár aki nem mechanikus óra buzi a büdös életben nem mondja meg hogy melyik a hamisítvány. A karodat pedig a fémszíj így is, úgy is irritálni fogja ha fémallergiás vagy és izzadsz.

ComLo 2017.08.02. 07:26:43

Feldobnék egy másik szempontot. Én olyan országban élek DK Ázsiában, ahol hemzsegnek a piacon a hamis órák. Tényleg ezer szám.
Apukám óra fanatikus.
Ha extra ultra milliárdosok lennénk, akkor csak besétálnánk a Patek Philip, vagy Rolex, vagy Omega vagy stb szalonba, és otthogynánk egy kisebb kazalnyi pénzt.
Viosznt így, mikor meglátogatott, piacon "vadásztuk" a minnél jobb minőségű hamisitványokat, persze bagóért. És ez valami baromi jó móka. Kicsit mint csajokat hajtani és felszedni vs elmenti egy luxusprostihoz. Ezért meg kell dolgozni, de a végén töredékáron lesz, egy közel olyan minőséged.
Nem egy darab eredeti drága órája sincs az öregnek, viszont van egy csomó ilyen, összesen nem tesznek ki egy drágát, és szereti cserélgetni őket. Bár nem is olyan közegben dolgozik, hogy drága órát kelljen villantania.

midnightcoder2 2017.08.02. 07:27:44

@blexpress: Na ja, csak a mercedes egy kicsit komplexebb dolog mint egy 1500 forintos óra amit eladnak neked másfél millióért. MInden mechanikus óra gyakorlatilag csak egy rugó, egy rakás összekapcsolt fogaskerék és a végén egy lendkerék egy rugóval és egy pici egyszerű mechanikával. A technológiát már jó pár száz éve kitalálták, a dolog előállítására pedig még a szocialista ipar is elég jó minőségben képes volt, és persze a kicsi kínaiaknak sem akadály - aki egy laptopot elő tud állítani annak egy felhúzható mechanikus játék egy másodpercig sem akadály. Amit ebben nagyon drágán megvesz a polgár, az csak a parasztvakítás.

2017.08.02. 07:59:00

@fingerbangs: Akkor miért nem költözöl Svájcba, sznob marha?

anyueztveddmeg.hu · http://www.anyueztveddmeg.hu 2017.08.02. 09:09:27

Drága órát parasztvakításnak vesz az ember. Viszont egy eredeti pont az ellenkező hatást is el tudja érni. Amikor leülünk a banki alkalmazottal, hogy megtalálja a számunkra legjobb befektetést és egy közel 700 ezer forintos óra virít rajta, akkor az emberben realizálódik a gondolat, hogy rossz helyen ül.

Krisi 2017.08.02. 09:29:38

az a vicc, hogy ha meglátok valakin egy Breitling vagy Rolex órát, akkor kapásból azt feltételezem, hogy kamu, mert jellemzően ezt a kettőt hamisítják a legnagyobb példányszámban.

Amúgy nekem is van otthon egy kamu Breitling, cimborám hozta egyenesen Hong Kong-ból. az benne a durva, hogy külsőre csak egy órásmester tudja megmondani róla hogy nem eredeti, de ő is csak akkor lesz benne biztos, ha lekapja a hátlapot és meglátja a szerkezet. vagy ha mellé tenném az eredetijét, és nagyítóval elkezdené részletesen nézegetni. amúgy nagyon szép darab, hordani soha nem szoktam, de imádom nézegetni meg fogdosni, ahhoz képest hogy csak egy hamisítvány tökre minőségi érzete van, még arra is figyeltek, hogy a súlya meglegyen - gondolom kitömték ólommal a belsejét :D

amúgymeg ha ott ül melletted valaki, akinek kamu óra van a kezén, akkor 99,999%, hogy nem mondod meg csak egy replikát hord. max sejteni lehet, hogy ha tizenöt eves Matizzal jár és egy 35 négyzetméteres panelben lakik a Havannán, akkor nem valószínű, hogy eredeti Mont Blanc órája legyen - bár simán el tudom képzelni, hogy van ekkora órabuzi aki minden mast leszar és az összes jövedelmét eredeti órákra költi.

Peetee 2017.08.02. 09:33:00

„Vajon a munkájára is csak ennyire igényes?” - mert ha egy eredeti Breitling van a kezemen, és azt felfedezi a tárgyalópartnerem, akkor már nyúl is a tollért, hogy szezdőjünk, mert én aztán biztos hiper-igényes vagyok? Ezek a dolgok nem ennyire fekete-fehérek...szerintem.

telkoe 2017.08.02. 09:37:22

@fingerbangs: Mibol gondolod, hogy mas nem vette eszre csak nem emlitette?

Krisi 2017.08.02. 09:39:33

@anyueztveddmeg.hu: én ha meglátom, hogy valaki egy kb. max 2 havi keresetének megfelelő összegű órát hord, akkor abból nem vonok le semmilyen következtetést, max annyit, hogy szereti a minőségi karórákat.

valaki ugyanennyiből horgászfelszerelést vesz, más ebből az összegből elviszi a csaját két hétre nyaralni akármelyik szigetre, vagy vesz belőle egy használt 10 eves motort, ezek is ugyanilyen negatív érzéseket váltanak ki belőled?

haXXor 2017.08.02. 10:04:03

Van egy asztrofotós szettem. Többe kerül mint sok márkásabb óra. Ki erre, ki arra bassza el a pénzét...

human · http://yummie.hu 2017.08.02. 10:27:46

nade aki eredeti michael korst vesz az is hülye, mit keres a cikkben az a kép.

plusz a jobb hamisítványok gyárban készülnek, nem sufniban, és a legtöbbjük simán pontos annyira, mint a nagyok. Vannak érvek a hamisítványok ellen, de azok nem a fentiek.

Tom66 2017.08.02. 10:48:14

Meddő vita. Mindenki arra költi a pénzét, amire akarja, van aki Mercedest vesz van aki Toyotát. A konkrét írásnál maradva, ma már léteznek nagyon komoly minőségű hamisítványok, persze nem néhány tízezer forintért.

Duplaxiii 2017.08.02. 10:58:10

Aranyos marketing poszt.
És ha innen nézzük, igaz is.
Az élet valós oldaláról azonban minden pontja hamis és tévedés!
Nincs definiálva, kiről szól? Ki az, aki ilyet vesz?
Ha egy barom sznob, megérdemli. Ha neki az óra az onanizálás segítője, értsen hozzá!
Ha azonban más célja van, akkor naná, hogy másolatot vegyen!
Akkor nem pénzt dob ki, hanem spórol. Megspórolja a gyártó és a kereskedő extraprofitját...
Egy üzletembernél a látvány kell, nem fogja átadni az óráját a tárgyalófélnek, elég az, ha látszik és a másik "azt hiszi"...
Ez az esetek 90%-a.
Jól írják előttem, ha valami eredetiben 1000000 forint és kapok egy csontazonos kamut 100000 forintért, akkor 900000 forintot megtakarítok, és a környzetem soha nem tudja meg, a "lebukás" 0%-os.
Aki vesztett az a kereskedő és a gyártó...

báró Csekonics 2017.08.02. 11:02:11

1. a jobb hamisítványokat sokszor igen komoly módszerekkel készítik, nem 'sufniban'
2. a többi érv is kb. ugyanilyen komolyságú, de talán azt hozzátenném hogy igen, aki _tényleg_ nagy óraszakértő, az valószínű hamar kiszúrja...
...hogy szól-e, vagy van olyan úriember hogy magában tartja, az más kérdés. (Elképzelem egy komoly üzleti tárgyaláson: "nézd már, de gagyi az a kamu-Rolex!" - vagy épp az ellenkezőjét: azta, ez egy Breitling, itt tessék aláírni! :-)))

Amúgy pont az emlegetett 35 ezres ársávban már lehet kapni egész használható és nem ciki órákat - persze nem Breitling szint, de működőképes cuccok, nem kínai gagyi.

klega 2017.08.02. 11:15:08

@human: A Michael Kors képnél én is felröhögtem. :-D :-D

Tökönrúgott Feleségek 2017.08.02. 11:31:25

@báró Csekonics: "Amúgy pont az emlegetett 35 ezres ársávban már lehet kapni egész használható és nem ciki órákat - persze nem Breitling szint, de működőképes cuccok, nem kínai gagyi." Nekem van pár darab ebben az árfekvésben (automata, felhúzós sőt egy LED is) a '70-es évek elejéről -használtan véve az elmúlt években-, gyakorlatilag mindegyikkel meg vagyok elégedve. Az, hogy néhány naponta hozzáigazítom azt az 1-2 perc eltérést, egyáltalán nem zavar. Igaz, majdnem mindegyik Swiss Made, de a 30 egynéhány éves Poljotom is remekül működik.

NagyVonalakban 2017.08.02. 11:45:27

@midnightcoder2: "..., MInden mechanikus óra gyakorlatilag csak egy rugó, egy rakás összekapcsolt fogaskerék és a végén egy lendkerék egy rugóval és egy pici egyszerű mechanikával..."

:)

Egyszer less meg egy tourbillon órát mielőtt ilyen hülyeségeket irogatsz...

buddy 2017.08.02. 11:51:16

Uramisten ezek a kommentek....
Ti minek olvassátom ezt a blogot, ha utáljátok az órákat?:))

Tökönrúgott Feleségek 2017.08.02. 11:52:31

@NagyVonalakban: A PP Calibre 89-ben konkrétan 1728 darab alkatrész van :)

peti-peti 2017.08.02. 11:53:18

Más szempontot mondanék. Senki nem fogja megkérdezni, hogy kajli-e az óra a kezeden. Aki viszont órabuzi, - és komolyabb üzletmberek között nemkevés akad - az egy perc alatt észreveszi a másolatot. Onnantól kezdve a szavahihetőséggel van gond, szerintem. Minden, amit addig mondtál, kis kétkedéssel lesz kezelve. Ha nem akarsz sokat költeni egy márkás, mechanikus órára, akkor inkább vegyél egy divatmárkás design órát pár tízezerért. Az nem ciki. Olyan órával villogni, ami másolat az az. Azok szemében, akik értenek hozzá, űberciki.
Ez a személyes véleményem.

Luighi 2017.08.02. 12:03:23

Én egy ilyen noname "kramancot" hordok. Ritkán, mert a telefonomban van óra. Ahogyan a sok menő f*szfejében is! Nálam a menő óra (és a luivutton HOMÉRtatyó handicap! NEM előny!

miyagawa 2017.08.02. 12:35:47

@Jóska Pista: Most egy világ omlott össze bennem. Nem is veszek Rolexet.

lomposfarkas 2017.08.02. 13:26:02

"azon túl, hogy értelemszerűen megkárosítja a gyártót"
Ugye, ahogy minden egyes letöltés egy meghiúsult CD/DVD vásárlással egyenértékű, na persze...
Aki egy pártízezres kamu Rolex Submarinerrel virít, az miért is károsítja meg a gyártót? A büdös életben nem fogja megvenni két milióért azt az órát.
Viszont pl. a Casió már inkább szenvedi a hamisítást, mert a pártízezer Ft-s tipusokat is orrba-szájba hamisítják, és ott már relatíve kicsi az árkülönbség és sok gyökér megveszi a "G-shock" órát 5 ezerért. Vatera, Jófogás teli van velük.

igazi hős 2017.08.02. 14:36:55

@Jóska Pista: "folyamatosan késett (havonta 2-3 percet)" Ha tényleg kiadtál egy hétjegyű összeget úgy, hogy nem tudtad, mit jelent a kronométer minősítés, akkor megérdemelted, hogy csalódj benne. Nekem is van egy automatám (nem Rolex, jóval olcsóbb), az is ennyire "pontatlan", de ezt tudtam, mielőtt megvettem.

@poszt: Nagyon erőltetett érvek ezek. Aki másolatot vesz, az többnyire nem potenciális Rolex vásárló. A Rolex azért drága, hogy ne legyen sok embernek, ez garantálja az exkluzivitását. Rengeteg hamis Rolex is van? A gyártót biztos zavarja, de nem ettől veszít ügyfeleket, hanem azokat veszti el, akik megtehetnék, hogy Rolexet vesznek, de nem teszik, hiszen "rengeteg hamis Rolex is van".

igazi hős 2017.08.02. 14:38:18

@zetor 2000: Ne legyél ostoba, mechanikus óránál a havi 2-3 perc minden minősítésnek megfelel. Ennyit tudunk kihozni digitális segítség nélkül.

halaloszto 2017.08.02. 14:56:50

@peti-peti: de nem is komolyabb üzletemberek járnak kamu órákkal. ott tényleg gáz, tényleg kinézik, de nem is fordul elő. aki komolyabb üzletemberek között mozog, az maga is komolyabb üzletember, futja neki igazira. miért spórolna pont ezen. a zakóját sem a tescoban veszi.

az ilyen kamu órákkal azok villognak, akiknek sosem lesz igazi. és azok között, akiknek szintén nem lesz.

exenek 2017.08.02. 15:18:46

A gyártó az, aki biztosan nem károsodik. Aki 30ezerert vesz hamisat, az úgysem venne sose 1,5millioert valódit.

Lángoló Nyelesfing 2017.08.02. 16:08:27

A sok ostoba panelproli nem fogja fel, hogy nem az órából lehet rájönni, hogy hamisítvány-e, hanem a viselőjéből. A csicska proliról messziről látszik, hogy soha nem lehetne 30000 Eurós órája :D

keeper1 2017.08.02. 16:42:26

" Kézre jött " nekem ez a cikk.....két pontját kommentelném....előrebocsátva, hogy vagyon 4db brand és vagy 10-12 erős minőségű replica órám. A legdrágább brand óra évek előtt volt úgy 8500 dollár....a gyári szíj 1. mindig egy kicsit rövig volt 2., az első meleg nyári héten úgy kikezdte, allergizálta a csuklóm élét, hogy hetekig kezeltem a- vagyok bátor mondani- lyukat . Nem a csat , az (is) 18K arany 3., ( távol -keleti ) szolgálatom során a helyi off. dealernél érdeklődtem hosszabb (és más) szíj után----mondta, hogy 350 dollár, ha akarom, rendel. Nem akartam, Flagship pihen a fiókban. 4., Nem volt nagyon pontos , havi 25-30 mp volt benne, amig naponta hordtam. A járástartaléka viszont megvolt a mondott szűk két nap!! Értéke ma -vsz- legfeljebb 2500 dollár ... leginkább az arany tok.
Replikák ..nem barmolták szét a kezemet ... pontosak ....aranyozás minőségi , legalább 10 micron...érteni nem értek hozzá kicsit se, de órás mondása szerint meg vannak csinálva , mennek, az első már 6. éve . Járástartaléka egyik -masiknak 40 óra, többinek kevesebb , úgy látom, ebben gyengébbek
...egyébként kipróbálnék egy gyári szakit szívesen, hogy 20 centiről eltalálná- é némelyikről, hogy replica.

peti-peti 2017.08.03. 11:57:14

@exenek:
De bizony, hogy károsodik. Régebben adtam-vettem (eredeti) órákat. Nem egy barátom kifejezetten nem Breitling-et akart, mert tisztában volt vele, hogy tele a világ kajli Breitling-ekkel. Hidd el, sokan új óra vásárlásakor is hasonló szempont szerint választanak. Ennek valóban a Rolex és a Breitling a legnagyobb vesztese.

Kisdániel 2023.07.05. 21:48:34

Aki a fasz szót használta, az oldal is koppincs akadozik. Ez szabálysértés, neked hogy esne átvernenek pl egy festménnyel te kárörvendő!!! Fejezd be légyszives a trollkodást gyorsan. Te sem tudsz mindent!!!
süti beállítások módosítása