Replika vagy eredeti?

2016. december 07. 08:00 - Phone Fanatics

Ki ne hallott volna a replika órákról. Bizonyára mindenkinek volt már olyan ismerőse, aki hordott, vásárolt hasonlót.  Az internet világában pedig meghökkentő méretekben terjed a népszerűségük. Az órákra keresők 15-30% - a már kifejezetten érdeklődik az úgynevezett hamis órák iránt. Ez óriási számnak számít a piacon. A Svájci óraipar kimutatásai szerint ezek a hamisítványok billió dolláros károkat okoznak.  A kinyilvánítások szerint komoly erőfeszítéseket próbálnak tenni az óraipar nagyvállalatai, hogy demonstratív módon szüntessék be ezeknek a termékeknek a használatát. De mennyire járhatnak sikerrel?  Tény, hogy az órák esetében egy kicsit más az általános hozzáállás, hiszen sokan presztízs termékként vásárolják meg, így fontos számukra, hogy eredeti legyen a termék. Mindazonáltal, akik ruhához választják vagy egyszerűen csak divatos kiegészítőként használják, azoknak nem az eredetiség lehet az elsődleges szempont.  A luxus termékek eltérő célközönségében pedig el sem mélyültünk, hiszen azok, akik megvásárolják az eredeti Rolexet, nem vesznek hamisítványt. Ellenben, akik hamisítványt vásárolnak nagy valószínűséggel azért teszik, mert nem engedhetik meg maguknak az eredetit. De mi az igazság? Cikkünkből kiderül!

 

Teátrális példa statuálás a replika órák ellen

Az egyik talán legjobb példa arra, hogyan próbálnak az óra manufaktúrák látványosan példát statuálni ezeken a termékeken, az volt, amikor 2010- ben,  közel 7000 replika Rolex órán mentek át egy úthengerrel, miután a bűnöst 6 hónapra börtönbe zárták a hamis órák miatt. Azért lássuk be, a legtöbb hamisított termék nem kapott ilyen teátrális bánásmódot. Külön érdekesség, hogy a legnagyobb óragyártók utasítására történt. Vajon tényleg ekkora lenne a baj az órapiacon? Valóban tudják helyettesíteni a replika órák az eredeti példányokat?

destroy.jpg

Az óraipar felfogása

Néhány évvel ezelőtt a sváci óraipar legmeghatározóbb gyártóinak csoportja (Fondation de la Haute Horlogerie – FHH ), elindította a „"Fake Watches Are For Fake People." , vagyis a "Hamis órák, hamis embereknek" kampányt. Ennek nyilvánvalóan az volt a célja, hogy megpróbálják rávenni az embereket, hogy valódi termékeket vásároljanak. Külön érdekesség, hogy ilyen jellegű és ennyire egyértelmű fellépésre ritkán találunk példát más iparágakban. Mindazonáltal épp az egyik nagyobb óra gyártó cég ügyvezetője jelentette ki, hogy a replika órák kiváló brand építési lehetőségek is egyben, hiszen minél ismertebb lesz egy adott márkáról készült replika, elkerülhetetlenül növeli a valódi termék ismeretségét is a piacon.

maxresdefault.jpg

Mégis mennyire nagy a probléma?

Elsősorban a luxus órákat gyártó cégek érnek el elsöprő sikereket a hamis termékek lefoglalásában. Bár az erőfeszítések ellenére, így is sok replika óra kerül ki a piacra. Miért? Egyszerűen annyira népszerűek lettek a hamis termékek, hogy nem tudják mindet lefoglalni. Természetesen a luxus márka forgalmazó cégek öntik a pénzt a marketingbe, hogy minél több ember megismerje a termékeiket. Ettől függetlenül itt nem költségtakarékosságról van szó egy adott hamis termék megvásárlásánál. Alapvetően a Rolex, a Hublot, az Omega termékek egyszerűen kívül esnek azon az ár faktoron, amely az átlagemberek számára megengedhető. Ezzel szemben a termék replika változata megvásárolható, kvázi egyáltalán nem azonos a két célközönség.  Ezek az emberek egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a valódi terméket,  ugyanakkor éreznek rá késztetést, hogy a külvilág felé azt sugározzák, hogy mégis megtehetik.

replica-watches-under-200.jpg

A Gray Market

A szürke piacon árult órákról igen sok tévhit terjeng. Az emberek nagy többsége úgy véli, hogy hamis vagy replika termékeket értékesítenek itt. Ez nem igaz. Ezen a helyen valódi termékek vásárolhatók legálisan felhatalmazott kereskedőktől. Sok esetben kifutó, használt vagy régi termékeket találhatunk meg itt, általában gyári garancia nélkül, de egyik sem replika vagy hamisítvány. Tulajdonképpen ezért is nevezik szürke piacnak, hiszen valahol a legális és az illegális piac között helyezkedik el. Miért illegális a hamis óra?

grey-market-watches.jpg

Igaz vagy hamis?

Igaz, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy miért is illegális a hamis vagy replika óra vásárlása és használata egyaránt. Nos, a korábban említett svájci kampány egyetlen fontos tényezőt hagyott ki, amikor a hamis órák ellen próbálta buzdítani a tömegeket.  A válasz nagyon egyszerű és a legtöbb márkára kivetíthető.  A nem törvényes eredetű termékek a vásárlása nem  számít okos döntésnek, hiszen hiába hasonlít megszólalásig az eredetire,  a minőség megkérdőjelezhetetlenül (és összetéveszthetetlenül) silány marad. Meglepő és érthetetlen tény, hogy egy adott óra design tervét nem lehet levédetni. Kvázi jogszerűen másolhatják addig, ameddig nincs a logó és a márka egzakt ismertetőjele feltüntetve. Tehát kijelenthetjük, számos olyan elem van egy órán, amely tulajdonképpen teljesen legálisan hamisítható. Pontosan ezért nincs összetűzés a különböző óramárkák között, amikor „kölcsönveszik” egymás design elemeit.

real-vs-fake-link-36.jpg

Replika vagy Homage?

A korábban említett érdekes jogvédettségi helyzetből adódóan, van egy legális formája is a replika óráknak. Ezt pedig úgy nevezzük, hogy homage. Ahogy a nevében is benne van ( hódolat ) ez egy visszaigazolás egyik készítőtől a másik felé, illetőleg a legendás formatervű órák replikálásával próbálnak tisztelegni az eredeti megalkotók felé. Természetesen a védett név és a logó nincs reprodukálva. Néhány gyűjtő kifejezetten kedveli, néhányuk pedig etikus kérdéseket vet az órák hasonlóságából adódóan, de egy biztos, hogy tökéletesen legálisak ezek az eszközök. A homage órák pozitívuma, hogy sokkal jobb minőségben készülnek el, mint a hamis órák. Hogy miért? Ebben az esetben nem az a cél, hogy az eredeti órák megfizethető verzióját állítsák elő, hanem az, hogy egy már elfeledett, nem gyártott terméket keltsenek újra életre a modern órakészítés horizontján.

homagewatch-gear-patrol-lead-full-.jpg

Mennyire gyakoriak a replika órák?

Sokan, akik nem kifejezetten értenek az órákhoz, találkoztak már azzal a félelemmel, hogy olyan eredetinek vélt terméket vásárolnak, amelyről kiderül később, hogy hamisítvány. Mennyi esélyed van rá, hogy tudatodon kívül vásárolsz végül hamis terméket?  Nos, meglepően kicsi. Miért? Azért, mert a legtöbb cég honlapja és kereskedői ( Az esetek nagy részében ázsiaiak, hiszen ott készül a legtöbb hamis óra ) nem titkolják, hogy hamis árut adnak el neked. Valójában meglepően nyitottan közlik a rideg valóságot. Miért? Egyszerű!  Ők pontosan azt a piacot keresik, akik célzottan vásárolnának hamis terméket, így teljesen szükségtelen meggyőzni vagy átverni őket. Ezek az emberek tudatában vannak, hogy nem eredeti terméket vásárolnak.

swiss-iwc-big-pilots-replica-watches.jpg

Találd meg a piacon!

A hamis órák megtalálása egyáltalán nem bonyolult feladat, különösen az interneten. Annak ellenére, hogy a legtöbb keresőmotorra nagy nyomás nehezedik, hogy megpróbálják korlátozni ezeket a szolgáltatókat, még mindig egyszerű a replika óra értékesítő cégek megtalálása. Itt szintén nem az a legnagyobb kérdés, hogy a hamisítványok létezését zárjuk ki, inkább meg kellene gátolni, hogy valaki véletlenül egy replikát vásároljon egy valódi óra helyett. (Annak ellenére, hogy nem rejtik el, hogy nem eredeti órát kapunk, természetesen fenn áll a tévedés lehetősége.) Az eBay felületén a múltban szinte hömpölyögtek az ilyen hamis termékek a különböző aukciókon. Az online felületen lényegében sokkal egyszerűbb eladni eredetiként egy hamis terméket, éppen ezért a közelmúltban komoly erőfeszítéseket tettek ezek meggátolására.

breitling-replica-watch.jpg

Köszönjük, hogy elolvastad!

Tetszett a cikk?Lájkolj minket Facebookon!

Rólunk

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://watchandfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr4612028087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása