5 érdekes, ám kevésbé ismert tény az órákról

2019. szeptember 05. 11:54 - Phone Fanatics

Mennyibe kerül a legdrágább Rolex, milyen modern szerkentyűt viselt James Bond a karján és milyen trend került ismét előtérbe a 80-as évek után? Az órák története számtalan érdekességet rejt. 5 érdekességet mutatunk a karórák történelméből.

1. 50 éves a LED-es karóra

A világ első, LED-es karórája a Hamilton és James Bond nevéhez fűződik, a vállalat ugyanis fél évszázada, 1970-ben dobta piacra az első ilyen karóráját, amelyet Pulsar névre kereszteltek. Képzeld, a Hamilton cég már korábban is kísérletezett a LED technológiával, Stanley Kubrick legendás filmjében, a 2001: Űrodüsszeiában ugyanis már egy ilyen típus is szerepelt.

2. Egy film tette népszerűvé a Rolex óráját

Manapság már senkinek sem kell  bemutatni a Rolex legendás óráját, az Oyster Perpetual Submarinert, azonban ez nem volt mindig így. 

1927-ben a Rolex lépett elsőként a piacra a szabadalmaztatott csavarozott koronával ellátott vízálló karórával. A zseniális név, az „Oyster” (osztriga) szintén igen találónak bizonyult. A Rolex pedig rendkívül hatásos médiamegjelenést biztosított az Oyster számára: Mercedes Gleitze angol titkárnő több mint 15 órás rekordkísérletében a Rolex vízálló óráját viselte a La Manche csatorna átúszásához. Az esemény előtt a Rolex megvette a londoni napilap, a Daily Mail címlapját, óriási hírnevet hozva ezzel óráinak. Röviddel ezután, 1932-ben, az Omega is bemutatta vízhatlan óráját.

Az átütő ismertséget mégsem ez hozta meg az órának, hanem amikor Jacques Yves Cousteau egy ilyen típust viselt a legendás, a Csend világa című filmében.

A búvárkodáshoz kifejlesztett óra ugyanis ideális társa volt a közismert francia tengerkutatónak, aki dokumentumfilmjében a tengerek élővilágát mutatta be a közönségnek, csuklóján a Rolex típusával.

06_jaques-cousteau-rolex-submariner-silent-world-scuba-tank.jpg

 

3. Újra menő a kalkulátor funkciós karóra

Ugyan a kalkulátor funkcióval felszerelt karórák már az 1970-es évek óta léteznek és igazán a 80-as években élték fénykorukat, még a mai napig gyártják őket! Olyannyira, hogy a típusok specialistájának számító Casio többféle, DataBank néven árult modellt is kínál, így minden érdeklődő megtalálja a számára leginkább megfelelőt

260812.jpg

.

4. Svájc: három évtizede már nem csak a drága órák hazája

Ugyan sokan a “svájci óra” kifejezést meghallva egyből a méregdrága órákra gondolnak, Svájc bizony a világ egyik legolcsóbb, tömeggyártásban készülő karóra márkájának is az otthona, immár 36 éve. 1983-ban alapította meg ugyanis Nicolas Hayek svájci-libanoni üzletember a Swatch-ot.

 

vo_-swatch-art_prototypes.jpg

 

5. Több száz millió egy ritka Rolex! 

Nem kevesebb, mint 1,1 millió eurót fizettek a közelmúltban a Christie’s aukciósház árverésén egy ritka, Ref 4113 típusszámú Rolex karóráért. Az óra különlegességét az adja, hogy az 1942-ben gyártott típusból alig 12 darab készült, ezek közül pedig már több megsemmisült az idők folyamán.

rolex-watch.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://watchandfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr6815041300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása