Hogyan készül a Rolex óra? 10 elképesztő tény a cég működéséről!

2016. december 15. 07:55 - Phone Fanatics

A Rolex nem hasonlítható össze más óramanufaktúrákkal. Az eszközök készítési folyamata, a felhasznált anyagok és a misztikum, amely közbe övezi a céget teszi igazán érdekessé a Rolex story-t. Legújabb cikkünkben belepillantunk ezeknek a legendás óráknak a készítési folyamatába. Nem véletlen, hogy külön említik a céget az összes többi óra manufaktúrától. Ti is látni fogjátok, hogy kivételesen eszközökkel, kivételes tematika és körülmények között készülnek ezek a remekművek. Nézzünk be a Rolex műhelyébe és lássuk azokat a meghökkentő tényeket, amelyek az óragyártásukat övezik körbe.

rolex_gem-set_cellini_time_4.jpg1. A 904L acél

A Rolex olyan acélt használ fel az óráihoz, amelyet különösen nehéz megmunkálni és rendkívül ritka. Miért dolgoznak vele mégis? Azért, mert sokkal jobb minőséget ad és jobban is mutat az órán. Ez a két indok pedig a Rolexnek bőven elég. Számos óra kedvelő tisztában van a ténnyel, hogy olyan acélból készülnek el ezek az órák, amelyeket senki más nem használ.  A legtöbb óra 316l acélból készül. Régen ugyanazt az acélt használta a cég, mint bármely másik órakészítő. 1988-ban tértek át a 904L acél megmunkálására. Acél és acél között is van különbség és a 904l egy sokkal inkább korrózió és rozsda állóbb anyag a társainál. Mindemellett valamiért talán kicsit nehezebb is, de a hosszú évek során kifejlesztett megmunkálási folyamat teszi egyedülállóvá és utánozhatatlanná ezt a terméket. Nem véletlen, hogy azt tapasztaljuk a Rolex órák acél borítása nem hasonlítható más óra manufaktúrákéhoz. A nagy kérdés, ha ennyire jó a 904l miért is nem használja ezt az anyagot mindenki? Hiába veszed meg hozzá a méregdrága gépeket, hiába is szerzed be, ha nincs tapasztalatod a megmunkálása terén, nem tudsz ezzel az anyaggal dolgozni.

rolex-watches-904l-steel.jpg2. Saját kutató laboratórium

Amennyire ismerjük a luxus óra gyártókat, nem érhet minket meglepetésként, hogy saját fejlesztő és kutató csapatuk van.  Habár, a Rolex-nél egy kicsit jobban elmélyülnek ebben a lehetőségben is. Nem csak egy, számtalan magas technológiájú és jól kvalifikált személyzettel ellátott kutató laboratóriumuk van, ráadásul több különböző gyárban is.  Ezekben a szekciókban nem csak azzal foglalkoznak, hogyan lehetne az órákat tökéletesíteni vagy új modelleket feltalálni. Az egész manufaktúrát és a készítés folyamatát is folyamatosan fejlesztik és optimalizálják. Többek között ettől lesz különleges a Rolex óra, mert folyamatosan fejlesztik mind technológiailag, mind pedig tematikailag a gyártás folyamatát.  A laboratóriumok annyira különbözőek, hogy elképesztő hány aspektusból kísérleteznek ezeken az órákon. A kémia laborban például, a magasan képzett tudósok olyan olajokat és kenőanyagokat fejlesztenek ki itt, amelyek segítenek a manufaktúra gépesített szekciójának a tökéletesítésében.

rosas-6_large.jpg3. Kézzel tesztelve és összeszerelve

A legnagyobb tévhit a Rolex órákkal kapcsolatosan, hogy teljesen gépek rakják össze a termékeket. Annyira átható ez a pletyka, hogy még talán ti is úgy gondoljátok, hogy igaz lehet. Azonban ez csak általános tévképzet. A tény az, hogy minden emberi figyelmet és ellenőrzést megkapnak ezek az órák, amit egy minőségi svájci cégtől elvárhatnánk.  Természetesen mára már használnak gépeket a folyamat során, ez tény. Tény az is, hogy ennek a cégnek van az egyik leginkább komplex és szofisztikált gépparkja az egész világon. Azonban, ezek a gépek és robotok kizárólag azokban a folyamatokban segítenek be, amelyekben az emberi közreműködés nem lehet elég hatékony.  Olyan válogatási, töltési és szelektálási feladatokat látnak el, amelyeket inkább egy géptől várnál el, hogy megcsináljon. Bár ezekkel az eszközökkel is emberek dolgoznak, tehát nem úgy kell elképzelni a gyárat, mintha teljesen automatizált lenne és széria termékként dobálnák ki az órákat. Mindazonáltal minden órafej és szíj továbbá a mechanika összeszerelése is kézzel történik. Ráadásul minden ellenőrizve van egy adott folyamat lezárása után. Újra, újra és még egyszer. Szinte olyan alapossággal történik meg az ellenőrzés, mintha az lenne a konkrét cél, hogy hibás órát találjanak.

maxresdefault.jpg4. Saját arany

Mind az arany, mind pedig a platina a Rolex kizárólagos házon belüli öntödéjében készül.  Mivel saját maguk öntik és keverik a nemesfémeket, lehetőségük nyílik rá, hogy nem csak minőségi termékek előállítását biztosítsák, hanem a leginkább mutatós formákat öntsék ki. A mai napig ez az egyetlen olyan cég, ahol saját, házon belüli fémöntöde található.Lássuk be kevés óra manufaktúra büszkélkedhet azzal, hogy még az arany előállítás is házon belül zajlik. Elképesztő, hogy mennyire erőteljesen tartják magukat a saját hagyományaikhoz és mennyire mélyen tisztelik azokat a feltételeket, amelyeket korábban is megkövetelt a cég a minőségi és saját anyag felhasználással kapcsolatosan.

mw-ei124_goldba_zg_20160317132220.jpg5. A technológia a legjobb barát

A Rolex filozófiája rendkívül pragmatikus. Amennyiben az emberi beavatkozás teszi hatékonyabbá a munkát, engedd az embert dolgozni, ha a gép, engedd a gépet. Miért is nem használ sok manufaktúra gépi beavatkozást? Azért, mert egyszerűen olcsóbb embereket alkalmazni. Másodszor kevés cégnek van akkora termék igénye, mint a Rolexnek. Ebből kifolyólag soha nem is volt titok, hogy használnak az óra készítés bizonyos folyamatai közben gépeket. Elsősorban azoknál a folyamatoknál lép életbe a robot közreműködés, ahol ismétlődő folyamatokat kell teljesíteni változatlan precizitással. Tehát azoknál a munka folyamatoknál, amiket a gépek jobban csinálnak az embereknél. Az érdekesség az emberi és gépi együttműködés lenyűgöző precizitásában rejlik. Először a robotok csiszolják meg az órákat, később az emberek fejezik be a munkát.  A tény tehát az, hogy amíg a modern technológia elvégzi a dolgát, változatlanul helyén van az emberi közreműködés is a Rolex óragyártás folyamata során.

rolex_way_tested_to_extremes_0003_840x620.jpg6. Elképesztő biztonsági infrastruktúra

Bizonyára nem fogtok meglepődni azon, hogy komoly figyelmet fordítanak a biztonságra, ez nem is lehet kérdés egy ekkora cégnél. Mindazonáltal, ha elképzeltek valamit biztonság címszó alatt, az biztosan a közelébe sem ér annak, ami valójában zajlik a Rolex házán belül. Rendkívül aprólékos védelmi és biztonsági ellenőrző pontokon túl, egy óriási föld alatti széf is található a cég központjában. A szokásos kártyás ellenőrzésen túl, minden dolgozónak ujjlenyomat ellenőrzésen is át kell esnie. Minden történés, minden dolgozó, minden óra és annak minden darabja szigorú nyilvántartás alatt van. Az órák és a különböző darabjaik szállítása is jelöletlen és vélhetően páncélozott járművekben történik, a cégnél nem bíznak semmit a véletlenre.

rolex-building-1024x603.jpg7. Tesztelés nagy nyomású vizes tárolókban

Nem véletlenül váltak legendás termékekké a Submariner és a Rolex egyéb búvár órái. Az esetek nagy részében az óra tárolók légnyomás változásával tesztelik le egy adott termék vízállóságát. Amennyiben az elhelyezett cellában változik a légnyomás, az azt jelenti, hogy valahol beszivárog a levegő az órába. A Rolex órái esetében ez is egy kicsit másként történik. Minden búvár óra, miután a légnyomás ellenőrzésen sikeresen átment, valódi vízben tesztelik le, hogy tökéletesen működik az óra víz ellenállása. Érdekesség, hogy eddig kevesebb 1 óra bukott el ezen a teszten 1000 óránként. A teszt folyamat sokkal izgalmasabb azoknál az óráknál, amilyen a Submariner is. Rolex és a COMEX technikai kooperációjának eredményeképpen létrehoztak egy olyan tartályt, amely kifejezetten a  mélyvízi órák tesztelésére szolgál. A futurisztikus küllemű szerkezet egy közel 12,000 méter mélységi mélynyomást tökéletes pontossággal szimulál az órák teszteléséhez.

comex-deepsea_waterproofness-control.jpg8. Egy hadseregnyi ékszerész dolgozik a Rolexnél

Tudjuk, hogy nagyon szigorú szabályokat állít a cég az ékszer beszállítói felé. A gyémántok és drágakövek minőségi ellenőrzése is rendkívül aprólékos. Mindemellett a Rolex egy egész osztályt tart fenn, szakemberekkel, akik elhelyezik a különböző drágaköveket az óráikon. Munkájuk egy igen meghatározó része pedig az, hogy tesztelik a beérkezett drágakövek minőségét és eredetiségét, mielőtt rákerülnének az órákra. Például a gyémántok esetében Röntgen sugárral tesztelik le a termékek eredetiségét. Maga a Rolex beszámolói alapján csak minden 20 millió gyémántból 2 hamis drágakövet fedeznek fel. Akkor miért is ez a nagy hűhó? Egyszerűen azért, mert a márka nem engedheti meg magának azt, hogy bármilyen szégyenfolt essen a hírnevén.  Érdekesség, hogy minden drágakövet kézzel helyeznek el, legyen az kicsi vagy nagy, minden egyes Rolex órán.

rolex_way_made_in_switzerland_0001_840x700.jpg9. Körülbelül egy év, mire egy Rolex óra elkészül

A cég elég ritkán tesz bármilyen sajtó közleményt. Talán ez is lehet az oka, hogy homályba burkolódzik a cég háttere és a munka folyamata, egyaránt. Egy régebbi közleményben viszont kijelentették, hogy legalább egy év, mire egy Rolex óra elkészül. Bármilyen gyanúsan és hihetetlenül hangzik, ez napjainkban is így van. Meghökkentő tény, hogy bár a cég több mint egymillió órát dob a piacra évente, semmilyen levágás vagy rövidítés nincs az óra készítés folyamatában. Ez teszi különlegessé ezt a svájci márkát.  A figyelem és az elkötelezettség, amellyel a minőséget alkotnak, kompromisszumok nélkül. Ha visszagondolunk a tesztelés és a készítés folyamatának aprólékos mivoltára, talán nem is ér minket váratlanul a kijelentés, hogy ennyi ideig készülnek ezek a termékek.  Jó példa az aprólékosságra az, ahogy az óralapokat készítik. Minden anyag házon belül készül, és ami még érdekesebb, hogy minden egyes óramutató és jelző kézileg kerül rá az órákra, kivétel nélkül. A legtöbb óragyártó esetében gépek végzik ezt a műveletet, de a Rolex felfedezte, hogy ebben a folyamatban sokkal precízebb az emberi szem, mint a gép.  

new-rolex-datejust-41-classic-watch.jpg10. Szinte mindent házon belül készítenek

Utolsó megállapításunk biztosan nem ér váratlanul senkit. Közel minden részét az órának maguk készítik el, megrendelések nélkül.  Legjobb tudomásunk szerint az egyetlen dolog, amit nem ott helyben készítenek el néhány az óramutatók közül és a zafír kristályok, amelyekkel bizonyos modelleket díszítenek. Házon belül készül az összes óralap, az arany, a szíjak , a mechanika elképesztő hatékonysággal és minőséggel. Természetesen nem csak a Rolex engedhetné meg magának, hogy ilyen technológiával, gépekkel és eszközökkel dolgozzon, de ők az egyetlenek, akik kiemelt hangsúlyt és bődületes összegeket fektetnek bele. Tehát a függetlenségük abból adódik, hogy minden házon belül készül el. Ezért is nehéz órakedvelőként nem értékelni a Rolexet és azt amit nyújtani tud a rajongóinak.

rolex-watch-servicing.jpg

Tetszett a cikk? Lájkolj minket Facebookon!

Rólunk

 

.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://watchandfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr5012048125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása