10 tény, amit még biztosan nem hallottál a Breitlingről!

2017. február 27. 10:09 - Phone Fanatics

A Bretiling az egyik legnagyobb óragyártó manufaktúraként van számon tartva svájci óraipar luxus márkái között. Történelme egészen az 1880-as évekig nyúlik vissza. Az I világháború alatt vált a Breitling szerepe igazán meghatározóvá, mivel felfedezték a pilóta órák gyártásában rejlő lehetőségeket és ettől a ponttól fogva jelentek meg a kronográf órák a piacon. Mára már természetesen nem csak a pilóták számára készítenek órákat és a lenyűgöző, továbbá egyedi megjelenésű termékek méltán vívták ki a népszerűséget maguknak.  Óráik elsődlegesen a luxus kategóriát képviselik a piacon és a cég rendkívül híres az innovatív, pontos és kiváló minőségű termékeiről. Korábbi cikkünkben bemutattunk számos elképesztő Bering órát.  Legújabb bejegyzésünkben pedig érdekes tényeket osztunk meg a céggel kapcsolatosan, hogy egy kicsit nagyobb belátást nyerjetek ezáltal. Lássuk 10 elképesztő tényt, amelyet biztosan nem hallottál még a Breitlingről.

david-beckham-with-breitling-transocean-chronograph-unitime-watch_1.jpg1. Az első kronográf óra az űrben.

Igen, az első olyan órát, amely már kronográf funkciókkal is rendelkezett és kikerült a világűrbe, a Breitlingnek köszönhetjük. Kétségtelenül az egyik leghíresebb kronográf óra, amely „elhagyta” a Földet  az Omega Speedmaster volt. Azonban azt kevesen tudják, hogy valójában a legelső óra, amelyet erre a célra készítettek egy Malcolm Scott Carpenter nevű asztronautának, a Breitling Cosmonaute volt. Ez a modell teljesen egyedi kérésre lett elkészítve arra a célra, hogy méltán megállja a helyét egy a Földön kívül is. A 24 órás kijelzés lehetővé tette, hogy képesek legyenek mérni az éppen aktuális időt és megállapítsák az eszköz segítségével az űrhajó éppen aktuális pozícióját is. Tehát elmondhatjuk, hogy már korábban is híresek voltak ezek az órák a funkcióban gazdag szerkezetükről és a hamisítatlan minőségükről.

1.jpg2. Minden Breitling kvarcóra szerkezet a COSC által van hitelesítve

Minden óraszerkezete a cégnek hitelesített, így hivatalosan is kronométernek tekinthető. Ahhoz, hogy egy adott óramodell megkapja ezt a tanúsítványt rendkívül komplex és aprólékos kivizsgálási rendszernek vetik alá. Egy 11 napos teszten kell keresztül mennie, ahol az adott eszköz pontosságát mérik le. Különböző hőmérsékleten is tesztelik ezeket a termékeket. Összevetve a tesztelési folyamat részletességét és annak időtartamát, kijelenthetjük, hogy komoly procedúrán kell keresztül mennie az adott órának, hogy megkapja a COSC hitelesítést. Szintén érdekes tény, hogy a Rolexxel ellentétben, ebben az esetben minden egyes óra megkapja a fent említett hitelesítést, tehát szintén rendkívül szigorú minőség ellenőrzési keretek között zajlik az órák kiadása.

2.jpg3. A Chronomat modell eredendően matematikusoknak és tudósoknak készült.

Érdekes tény, hogy az egyik legnépszerűbb modell alapvetően nem az általános használatra készült. Abban az időszakban, amikor az eszköz kikerült a piacra, gyakran előfordult, hogy specifikus feladatokra vagy funkciókra készítettek karórákat. Mivel a cég alapvetően pilóta órák készítésével foglalkozott és az APOA hivatalos partnere volt, sokan teljesen egyértelműnek vélték, hogy a Chronomat is pilóta órának készült már a kezdetektől fogva. Meghökkentő tehát, hogy a valódi célcsoport ettől teljesen eltérő volt ennek a modellnek az esetében. A Chronomat alapvetően matematikusoknak készült és nem csak a pontossága és a precizitása miatt, hanem azért is, mert alkalmas volt bonyolultabb matematikai kalkulációk kiszámítására is.

4.jpg4. Az első házon belül készített kronográf kalibert nem is olyan régen mutatták be

Kétségtelen tény, hogy rendkívül híres a különböző kronográf óráiról a cég. Ennek ellenére mégis érdekességként hat, hogy a saját kalibert, amelyet valóban csak és kizárólag házon belül készítettek, valójában csupán 2009-ben mutatták be. Ezt megelőzően természetesen teljesen megbízható ellátóktól szerezte a prémium minőségű szerkezetet. (Venus, Valjoux,  ETA.) A kaliber neve B01-es volt, amely egy rendkívül pontos és precíz szerkezet. Alapvetően 5 év garanciát ad a Breitling minden olyan órára, amely ezzel a kaliberrel van felszerelve. Természetesen ennél sokkal több ideig bízhatunk ezeknek a termékeknek a kifogásolhatatlan minőségében.

5.jpg5. Napjainkban már nem az a cég, amely valaha volt

Bizonyára nem gondolnátok, hogy a világ egyik legnagyobb óragyártó manufaktúrájának is voltak igazán nehéz szakaszai. Az 1970-es években annyira komoly anyagi problémákkal küszködött a cég, hogy kénytelenek voltak teljes csődöt jelenteni és minden védjegyet ( beleértve a magát a Breitling márkát és a Navitimert is), kénytelenek voltak eladni a egy konkurens óra manufaktúrának és ez nem volt más, mint a Sicura. A Sicura akkoriban a közép kategóriás kronográf és búvár óráiról volt híres. Szerencsére idővel sikerült felül kerekedni a financiális válságon és elképesztő magasságokba emelni a céget. Annak ellenére, hogy Breitling nem tartozik a három legnagyobb óra vállalat alá (Richemont, Swatch,LVMH ) változatlanul tör előre a piacon, újabb és újabb remek termékkel elkápráztatva minket.

6.jpg6. A Breitling már egy tucat ember életét mentette meg a világon

Sokan hallottak már a Breitling bizonyos karóráiba ültetett vészhelyzet funkcióról. Az Emergency modelleket elsősorban pilóták és professzionális felhasználók részére fejlesztette ki az óramanufaktúra. A vészhelyzet funkció, amely az ilyen szerkezetek részét képezi, már több alkalommal is emberéleteket mentett meg. 2003-ban két brit pilótának sikerült megmenekülnie a segítségével, később pedig egy alaszkai vadász köszönhette meg a Breitling órájának, hogy megoldást talált a bajban. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy ezek az órák nem csak a kiváló minőséget és a luxust képviselik, de vészhelyzet esetén is nagy segítségünkre lehetnek.

7.jpg7. A régi Breitling szerkezeteken nem volt Breitling márkajel

1940 és 1950 között egyik Breitling óraszerkezeten sem találhattuk meg a márka logóját vagy aláírását. Ez a legtöbb alap óramodellt érintette, mindazonáltal leginkább a Venus 170-es kaliberrel rendelkező órákra volt igaz. Általánosságban, azokban az időkben nem volt jellemző, hogy különösebb figyelmet szenteltek a különböző óramanufaktúrák ezeknek a szempontoknak, mert az esetek nagy részében nem látták előre, hogy a rajongóik lesznek fanatikusai az adott márkának. Kijelenthetjük, hogy a jelenlegi állapotokkal ellentétben a logók, aláírások koránt sem kaptak akkora figyelmet régebben.

8.jpg

Köszönjük, hogy elolvastad!

Tetszett a cikk? Lájkolj minket Facebookon!

Rólunk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://watchandfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr3512283083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása