5 karóra, amit a II. Világháborúban használtak

2017. augusztus 31. 23:44 - Phone Fanatics

Kétségtelen tény, hogy manapság újra divatba jöttek a millitary karórák, így egyre több ember csuklóján láthatunk ilyen kronográfot. De vajon milyenek voltak az igazi katonai karórák, mik voltak azok a típusok, amikkel a II. Világháborúban harcoltak egymással a tengelyhatalmak és a szövetségesek katonái? Most bemutatunk 5 fontos darabot:

1. A-11

Amikor szóba kerül a II. Világháború és a karórák, a legtöbb embernek az A-11-es ugrik be, akár tudja a konkrét típusát, akár nem. Bizony, a II. Világháború alatt a legtöbb katona az amerikai óragyártók által készített A-11-es karórákat viselte. Ezek a kifejezetten katonai célból megalkotott órák rendkívül erős, víz-,por-, és ütésálló tokozást kaptak, emellett jó bírták az extrém hőmérsékletet, és bár felhúzós órák voltak, naponta legfeljebb 30 másodpercet térhettek el a valós időtől. Az sem akármi, hogy egy-egy ilyen óra akár 56 órás járástartalékkal is rendelkezett, így még a lövészárokban lévő, alig mozgó katonák csuklóján is hosszú időn keresztül mutatta a pontos időt.

75574d798ed5af645a9254751792d053.jpg

Mivel az A-11 nem egy konkrét óra, hanem sokkal inkább egy specifikáció volt, ezért több óragyártó is készített, ezért az Elgin, a Waltham és a Bulova logóival is megtaláljuk a használ tpiacon ezeket a darabokat. Érdekesség, hogy az A-11-re sok amerikai úgy hivatkozik, hogy “az óra, amely megnyerte a világháborút”. Nem véletlen, hogy fennmaradt, viszonylag sok példány ellenére is szép értéket képvisel egy-egy megkímélt darab, így simán 2-300 ezer forintba is kerülhet egy patinás, de jól működő példány.

2. W.W.W.

W.W.W. azaz Wrist. Watch. Waterproof, vagyis Kar. Óra. Vízálló. - ha magyarul nem is hangzik olyan jól, mindenki érti, hogy mit akartak elérni a tervezői: egy karórát, amely pontosan mutatja az időt, még a tenger közepén is. Mivel az angol gyártók azidőtájt igencsak elfoglaltak voltak a különféle háborús mérőeszközök gyártásával, ezért az Angol Védelmi Minisztérium a svájci óragyártókhoz fordult, hogy készítsenek egy, a W.W.W. szabványnak megfelelő karórát.

dirty_dozen_british_military_www_watches_at_a_collected_man_london2.jpg

A 12 óragyártóból álló csapatot “piszkos tizenkettőnek” nevezték és többek között olyan gyártók alkották, mint az IWC, a Longines, az Omega vagy épp a Jeager-LeCoultre. Akárcsak az A-11 esetén, úgy a W.W.W. karóráknál sem volt 100%-ban meghatározva az óra összes specifikációja, így 32 és 37 mm-es tokozással készült karórák gyártóként némiképp eltértek egymástól. Manapság ugyanakkor mindegyik nagy értéket képvisel, mivel a többségüket az 1970-es években megsemmisítették. Ennek sajnos az az oka, hogy a számlap háttérvilágítását olyan fluoreszkáló anyaggal oldották meg, amely rákkeltő rádiumot tartalmazott.

3. B-Uhr

Nemcsak a szövetséges, de a tengelyhatalmak oldalán harcoló katonáknak is megvoltak a saját karóráik. A németek például a B-Uhr (Beobachtungsuhr  vagyis megfigyelő óra) karórákat viseltek, amelyet az ellenséges csapatok óráihoz hasonlóan több gyártó készített. A B-Uhr karórákat gyártó vállalatok között olyan neveket találunk, mint az IWC, az ALS vagy épp a Wempe. Ez a típusú óra két kiadásban készült, a Type-B-t abban lehetett megkülönböztetni a Type-A névre keresztelt testvérétől, hogy a számlap külső részén a másodperc feliratait láthatjuk, míg az egyes órákat a belső, kisebb körön tüntették fel. 

tumblr_inline_nkm28ljhjr1r4zf69.jpg

A legmagasabb kronométer-szabványokat teljesítő karórákat a Német Haditengerészet rádiójelek segítségével szinkronizálta, így “halálosan” pontosak voltak. Pontosságuk a méretük sem volt akármilyen, egy átlagos B-Uhr ugyanis 55 mm-es keretet és vastag bőrszíjat kapott. Ennek oka, hogy az alkotók úgy készítették el az órát, hogy azt a katona a vastag kabátjára helyezze fel, és bevetés közben is azonnal le tudja olvasni róla az információkat. A zökkenőmentes működést segítette az is, hogy a mechanikát egy antimágneses tokban helyezték el, így védve a karórát az elektromos interferenciáktól, amelyet a repülőgép berendezései okozhattak. A B-Uhr tehát a korszak csúcstechnológiáját tartalmazta, így nem meglepő módon igen népszerű a gyűjtők körében. Jó hír, hogy nem kell rengeteg pénzt áldoznod egy ilyen karóra, hiszen a Laco és a Stowa is készít az eredeti specifikációk alapján új B-Uhr karórákat.

4. Seikosha “Kamikaze”

A japánok, mint a tengelyhatalmak tagjai, fontos szerepet játszottak a II. Világháború több ütközetében is, a katonai akcióikban pedig kulcsszerepet kaptak a több-kevésbé (inkább kevésbé!) sikeres kamikaze pilóták is, akik öngyilkos merénylőként vezették bele gépüket az ellenségbe.

seikosha1.jpg

Ahhoz, hogy ezeket a műveleteket sikerrel hajtsák végre, precíz műszerekre is szükség volt, így a Seikosha (vagyis a Seiko) a vállalat összes tudását beleépítette a karóra tokjába. A B-Uhrhoz hasonlóan túlméretes tokú karóra különlegessége a forgó tárcsa, amellyel beállítható volt a repülés ideje, így a pilóta pontosan tudhatta, hogy mikor szállt fel a levegőbe. Sajnos a felhasználás módja miatt kevés ilyen Seikosha karóra maradt fenn, az a néhány darab ami pedig még létezik, általában több millió forintos áron cserél gazdát.

5. Tutima Glashütte

A II. Világháború alatt a Luftwaffe tagjai voltak az egyetlenek, akiknek valódi, kronográf-képességekkel ellátott karóra volt a csuklóján. Ez volt a Tutima Glashütte, amelyet a német kormányzat és a Tutima titokban fejlesztett ki. A csúcstechnológiás karórát a légitámadások során használták. Akárcsak a B-Uhr, a Tutima Glashütte karórák is antimágneses tokozást kaptak, a mutatókat pedig ütésálló kristályüveg védte.

other-brands-tutima-glashfctte-chronograph-ww-ii-1924_1200x1200_1.jpg

A speciális, Flyback kronográf mechanika lehetővé tette, hogy akár egyetlen mozdulattal is alapállapotba állítsák az órát, , hogy a szokásos, három gombnyomásos (megállítás, visszaállítás,újraindítás) lépésre szükség lenne. Ez nagyon jól jött például bevetés közben, amikor a katona azonnal újraindíthatta a visszaszámlálást anélkül, hogy levette volna a figyelmét az előtte lévő eseményekről. Érdekesség, hogy a háború végén a szovjet csapatok Moszkvába szállították az órát készítő gyárban lévő berendezéseket és alkatrészeket, majd nekiláttak a saját, Caliber 59-nek keresztelt karóra gyártásának. Ezek szerencsére könnyebben beszerezhetők, így sok gyűjtő ilyet vásárol, ha egy Glashütte típust szeretne magáénak tudni. 

Tetszett a cikk? Lájkolj minket Facebookon!

Szeretnél még többet olvasni tőlünk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://watchandfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr1312795416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása