7 érdekesség, amit biztosan nem tudtál az órákról!

2017. július 04. 20:51 - Phone Fanatics

Te tudtad, hogy mióta terjedtek el az apró, először zsebben majd csuklón hordott kronográfok? Hogy kinek a karján volt elsőként karóra és melyek azok az órák, amelyeket akár a CERN kutatóközpontjában is használhatsz? Akár igen, akár nem a válasz, az biztos, hogy a mostani 7 érdekes listánkban te is találsz érdekességet!

ora1.png

1. Egy királynőé volt az első karóra

Az eredeti elképzelések szerint a karórák kifejezetten a nőknek szóltak, míg a férfiak számára a zsebórákat gyártották az órásmesterek. Információk szerint az első, már “karóraként” készült óra I. Erzsébet angol királynő karjára került., méghozzá a szerelme, Robert Dudley-nek köszönhetően! Leicester grófja ugyanis a feljegyzések szerint 1571-ben egy “kar órát” ajándékozott Erzsébetnek.

2. Már több, mint 400 éve a divat része a kronográf!

Ugyan az öltözködési stílusok jönnek-mennek, egy biztos: az óra már több, mint 400 éve a divat része. Feljegyzések alapján ugyanis már az 1600-as évek elején, II. Károly király törekvéseinek hála divattá vált a zsebóra hordása, ezt pedig 100 éve a karóra váltotta fel. 

tissot.jpg

3. 154 éve jelentek meg a “sorozatgyártott” kronográfok!

Bár az 1815 és 1816 között Louis Moinet által megalkotott “Compteur de tierces” névre keresztelt óra számít a világ első kronográfjának, az első, nagy mennyiségben gyártott zsebórája már a Tissot dobta piacra. A Charles-Félicien Tissot és Charles-Émile Tissot  által megalapított vállalat a svájci Jura régiójában indult hódító útjára. Már termelés első évében, 1853-ban 1100 - 1200 darab közötti zsebórát gyártottak a környék órásmestereitől származó alkatrészekből!

4. A világháború kellett ahhoz, hogy igazán elterjedjen a karóra

Sokáig nem értették az emberek, miért kellene a csuklóra helyezniük az órájukat, hiszen az teljesen jól elfért a zsebükben. Az igazi választ a világháború adta meg, a frontvonalon ugyanis rendkívül kényelmes volt, hogy csak egy csukló-mozdulattal megtudhatták az időt, nem kellett a zsebükben keresgélniük. A felszabaduló kezükről már nem is beszélve!

sp_moonwatch_apollo11_45thanniversary_videopreviewl_1600x900.jpg

5. Az Omega óra, ami meghódította az űrt és megmentette az űrhajósokat

Az Omegának sikerült az, ami csak igen kevés vállalatnak: meghódították a világűrt. A vállalat Omega Speedster karóráit kapták meg ugyanis az amerikai űrhajósok az első holdra szállás előtt. Érdekesség, hogy Neil Armstrong nem viselte a kronográfot a holdra szállás során, így az óra csak a másodikként a föld felszínére lépő Buzz Aldrin csuklóján jutott ki a világűrbe.

Ennél is jobban beírta magát a történelembe az Omega akkor, amikor a cég óráinak köszönhetően menekült meg az Apollo-13 legénysége. Az űrhajó elektronikája ugyanis csődöt mondott, így többek között az órájuk segített abban, hogy hazajussanak a világűrből. Nem véletlen, hogy az Omega 1974-ben a NASA legrangosabb elismerését, a Snoopy Awardot vehette át.

6. Van olyan mechanikus karóra, ami még a CERN-ben is működik!

Általánosan elmondható, hogy a hagyományos karórák nem barátai a mágneses térnek, de ez nem jelenti azt, hogy ne léteznének olyan típusok, amik tartósan ellenállnak ennek a kihívásnak. Az Omega Seamaster Aqua Terrát és a Rolex Milgauss-t is úgy alkották meg, hogy tartósan üzemeljenek még nagy mágneses mezőkben is, így akár a CERN azaz Európai Nukleáris Kutatási Szervezet központjában is használhatók!

caliber89.jpg

7. 1800 alkatrész: ennyiből áll a világ legkomplikáltabb órája!

1989-ben mutatta be a Patek Philippe a Calibre 89 névre keresztelt típusát, amely máig a világ legkomplikáltabb kronográfjának számít. Mindez nem véletlen, hiszen nem 10, nem 20 vagy 100, hanem egyesen 1800 különálló alkatrészből áll! Persze ennek alaposan meg is kérték az árát, hiszen az óra megjelenésekor 5,1 millió dollárba került. Most sem olcsó egy ilyen karóra, ha esetleg ilyet szeretnél, lennek az árnak a többszörösét kell kifizetned érte!

Tetszett a cikk? Lájkolj minket Facebookon!

Szeretnél még többet olvasni tőlünk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://watchandfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr2012264218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása