Érdekes tények a legendás Tag Heuer cégről

2017. február 27. 18:26 - Phone Fanatics

A Tag Heuer egy, a világ vezető óramanufaktúrái közül. Történelmében ugyanúgy megtalálhatjuk az egyedi stílusvilág követését, mint az innovatív megoldásokat az óraszerkezetek terén.  Szoros együttműködésben van a cég a különböző autó és motorsport vállalatokkal. Rendkívül gyakran találkozhatunk a lenyűgöző óráikkal. Különösen nagy sikereket értek el a villámgyors mechanikus órák terén is, amely még inkább fokozza a cég pozitív megítélését. Legújabb cikkünkben olyan mérföldköveket fogunk bemutatni a brand életében, amelyek rendkívül meghatározóak voltak és eljuttatták a vállalatot arra a szintre, ahol jelenleg is van. Íme, 10 dolog, amit mindenképpen tudnod kell a cégről, ha te is rajongsz az általuk piacra dobott kiváló óramodellekért.

b64abe07504c1ae2199699fd6b02a1e3.jpg1. Fókuszban a sport

1860-ban alapította a céget Edouard Heuer. Az első óramanufaktúrát természetesen Svájcban alapították, és már a kezdetektől fogva híressé vált a példátlanul innovatív és precíz óraszerkezeteiről. Nem is meglepő, hogy az 1880-as években, már meghatározó elemévé vált a cég a különböző sporteseményeknek. A szerkezeteiket már az Antwerpenben, Párizsban és Amsterdamban megrendezett olimpián is használták. Természetesen a mai napig számos olyan eseményen megjelennek a Heuer órák, amelyek meghatározónak számítanak. Érdekesség, hogy maga a Tag Heuer név csupán 1985-ben alakult ki, amikor a korábbi Heuer és a TAG Group egyesült.

tag-heuer-tesla-roadster-sport_1280x853_77542.jpg2. A kronográf egyszerűsítése

Régebben, amikor még a mérnöki és funkcionális előrelépések nagyobb hatalommal bírtak, mint a marketing tevékenység, az óragyártók igyekeztek a kronográf egyszerűsítését megoldani. Alapvetően az volt a cél, hogy minél kevesebb összetevőből hozzák létre az óra kalibert, annak érdekében, hogy a működése és átláthatósága is tökéletes legyen. 1887-ben Edouard Heuer érte el sikert a kronográf órák tökéletesítésében az úgynevezett „oscillating pinion” szerkezet segítségével, amelyet a mai napig használnak a különböző óramanufaktúrák a kronográf eszközeiken. Egy lényegesen egyszerűbb és könnyebben összeszerelhető mechanikát sikerült megalkotni, melynek segítségével csökkentették a kronográf órák elkészítési idejét és költségét is,így mindenki csak nyert ezen a megoldáson.

2.jpg

3. A szélnél is gyorsabban

A következő meghatározó mérföldkő a felfedezések sorában, amely a Tag Heuer háza táját övezte, nem sokkal a kronográf tökéletesítése után következett be. 1916-ban Charles-Auguste Heuer hivatalosan is bejelentette az első mikrográf órát, ami egy olyan mechanikus stopper óra volt, amely képes volt század másodperces pontossággal mérni. A szerkezet gyorsasága körülbelül az akkori órák tízszeres sebességével büszkélkedhetett, amely egyértelműen az egyik leggyorsabb kronográf óra címet vívta ki magának. Ezt követően ez a nem mindennapi óracsoda az 1920-as olimpia hivatalos stopper órájaként került be a történelembe. Ebben az esetben is megtapasztalhattuk a Tag Heuer folyamatosan megújuló technológiáját a professzionális óragyártás terén.

3.jpg4. A Tag Heuer Carrera

Bizonyára már sokan tudjátok, hogy a Tag Heuer leginkább legendás modelljei szoros összefüggésben vannak az autóversenyzéssel. Ezek közül is egy igazi ikon a Carrera modell. Az óramodell neve Jack Heuer-hez köthető. Amint átvette a céget ,javasolta a Carrera név bevezetését ehhez az órához és kétségtelenül egy rendkívül jó döntést hozott marketing szempontból is. Érdekes, hogy a Carrera név eredete tulajdonképpen egy veszélyekkel és megpróbáltatásokkal teli mexikói autóversenyben keresendő. Ez a verseny pedig nem volt más, mit a Carrera Panamericana. Jack Heuer célja az volt, hogy tökéletes órát alkosson meg az autóversenyzők számára, amely kiállja a versenyek körülményeit. Az eredmény pedig megkérdőjelezhetetlenül egy olyan óramodell lett, amely mindenki számára jól ismert.

4.jpg5. A kronográf verseny

Amikor az automata kronográfok megérkeztek a piacra, talán nem várt sikereket hoztak a manufaktúráknak. Ebben az időszakban három nagy cég versengett azért, hogy a legjobban működő és legprecízebb kronográf órákat hozzák létre. Az egyik ilyen óriás brand a Seiko volt, a másik a Zenith és a harmadik a Breitling, Heuer és a Buren között létrejött kollaboráció. A cégcsoport célja az volt, hogy feltaláljanak egy forradalmian új mechanikát és bemutassák az akkori Basel kiállításon, 1969-ben. Mindeközben megérkezett a Zenith háza tájáról az El Primero. Mindazonáltal a Zenith féle konstrukció egy prototípus volt, míg a Heuer-től származó új kaliber, már akkor készen állt a sorozatgyártásra. Nem meglepő. hogy a 11-es kaliber beírta magát a történelembe

5.jpg6. Autóverseny mindenek felett

Számos óra összefüggésben van az autósporttal és az azt körül ölelő eseményekkel, mindazonáltal kevés olyannal találkozni, amely közelebb került hozzá, mint a Tag Heuer. Először Steve McQueen tette ismertté az órát 1971-ben, amikor a Le Mans filmszereplése közben viselte a cég egy kiváló eszközét. A filmben ráadásul egy olyan ruhát visel, melyen jól látható a „chronograph heuer” felirat, ezzel is jelezve a márka iránti elkötelezettséget. Az óra választást illetően a Monaco-t láthattuk rajta, amely a mai napig a Tag Heuer egyik legismertebb óramodelljei közé tartozik. Érdekesség, hogy az 1133 modell a „McQueen Monaco” nevet viseli.

6.jpg7. Jack Heuer

Jack Heuer 1962-ben vette át a céget és egészen 1985-ig, hozzávetőlegesen a Tag Grouppal történő összeolvadásig vezette azt. Mindamellett, hogy a tevékenysége során felemelte a brandet, neki köszönhető a Carrera modell 11-es kaliber programjának az elindulása is, tehát komoly erőfeszítéseket tett a fejlesztések terén. Véglegesen 2013-ban vonult vissza a cégtől a 81. születésnapja előtt. Amikor megkérdezték tőle, hogy miért választotta ezt az időpontot, csak ennyit válaszolt: megfogadta magának, hogy nem dolgozik 80 éves kora felett. Jack kétségtelenül egy legenda volt és mindemellett alappillére a Tag Heuer cégnek.

7.jpg8. Monaco V4

Kétségtelenül ez az óra is a Tag Heuer leginkább ismert és kedvelt modelljei közé tartozik. Mindazonáltal a 2004-ben tartott Baselworld kiállításon megjelent V4-es, ami óriási mérföldkőnek számított a cég életében. Szintén azt volt hivatott szimbolizálni, hogy a brand mások számára talán elérhetetlen magasságokba képes emelkedni. Az óra megalkotása nem volt egyszerű folyamat, hiszen egy rendkívül egyedi megjelenést kapott. Egy 2009-es Monaco-i aukción adták el a limitált szériás modellt.

8.jpg

Tetszett a cikk? Lájkolj minket Facebookon!

Rólunk

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://watchandfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr6312298503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.03.01. 09:57:38

Én még megemlítettem volna, hogy pár éve totál hülyét csináltak magukból, amikor saját szerkezetnek hazudták be a Seiko alapú 1887-et: www.calibre11.com/calibre-1887-update/
A Tag Heuer az elmúlt években minőségben leküzdötte magát a belépőszintre, árban persze nem, most Jean-Claude Bivernek kell ráncbaszednie, a tévúton járó Zenith-tel együtt. Kíváncsi vagyok mit hoz ki belőlük, amit a Hublot-val csinált (noname kis gyárból luxusmárkát kreált tíz év alatt) azt sokáig tanítani fogják a marketing kurzusokon.
süti beállítások módosítása