6 érdekesség, amit eddig még nem tudtál az órákról

2017. augusztus 10. 21:26 - Phone Fanatics

Az órák történelme igen régre nyúlik vissza, ez pedig azt jelenti, hogy számtalan izgalmas tény kapcsolódik hozzájuk. Most 6 olyat válogattunk ki, amit szerintünk mindenkinek érdemes ismernie:

1. Régóta szeretnénk tudni, hogy mennyi az idő

11_22_24_web.jpg

Az első időmérők létezésére már Kr. e. 5 évezreddel találtak nyomokat, de az biztos, hogy a Kr. e. 3. évszázadban már mérték az időt. Persze ez esetben még nem egy mozgó órát kell elképzelni, sokkal inkább egy természeti jelenségről van szó. Elődeink ugyanis az árnyék mozgását használták fel, méghozzá a napórák segítségével. Ezeket gnómonoknak nevezték és nem voltak mások, mint függőleges tengelyű botok, amelyek árnyékát vízszintes felületre vetítették.

2. De szép ez a …nyakóra?!

Mindenki számára teljesen természetes, hogy a mai karórákat a csuklónkon hordjuk. Bizonyára az sem különös, hogy régebben a zsebórákat a nevükhöz méltóan a zsebünkbe helyeztük. De az már valószínűleg meglepő, hogy a Tudor-ház uralkodása alatt sokan nyakláncként hordták az óráikat. Mindez annak köszönhető, hogy a korabeli darabok igen nehezek és nagy méretűek voltak, így csak így tudták viszonylag kényelmesen magukkal vinni őket.

3. Amikor a perc nem számít

5852a.jpg

Manapság az számít az általánosnak, hogy egy hagyományos órán két mutató van: egy az órát, egy pedig a percet mutatja. Ez azonban nem volt mindig így, sőt! Az első zsebórák ugyanis csak egyetlen mutatót tartalmaztak, ezzel csak az eltelt órákat lehetett mérni. Az első, már percmutatóval is felszerelt zsebórákra a 17. századig kellett várni.

4. Ezért mutat minden óra a reklámokban 10:10-et

Valószínűleg már te is észrevetted, hogy a legtöbb óra hirdetésében az adott kronográf mutatói 10:10 percet mutatnak. Mindez nem a véletlen műve, a gyártóknak jó okuk van rá. Az első és legfontosabb, hogy ilyenkor mindkét mutató olyan pozícióban van, hogy kiválóan leolvasható az adott óra márkája és típusa, vagyis a nézelődő pontosan tudja, hogy mit lát. Emellett pedig ilyenkor egy mosolygós arcot formáznak a mutatók, ami bizonyos vélemények szerint tudat alatt arra ösztönzi a nézelődőket, hogy vegyenek egy ilyen modellt.

5. Amikor az óra nem tévedhet

unidirectional-bezel-post3.jpg

Ha volt már a kezeden egy igazi búvárkodásra kifejlesztett óra, valószínűleg feltűnt már, hogy a tokon lévő keret csak egy irányba mozgatható. Mindez nem azért van, mert a mérnökök nem tudták volna minden irányba mozgathatóvá varázsolni, hanem épp ellenkezőleg, fontos biztonsági célt szolgál.  Mivel kifejezetten a búvárkodáshoz fejlesztették ki ezeket az órákat, ezért a mérnökök úgy gondolták, a legtöbben azt mérik majd, hogy mennyi ideig van még levegőjük a víz alatt. Ilyen helyzetben pedig kulcsfontosságú a pontosság, ezért nem történhet meg, hogy egy erős lökés után a keret elmozdul és  a viselő azt látja, hogy még bőven van levegője, miközben a valóság távol áll ettől. Épp ezért a keret nem fordítható az óramutató járásával megegyező irányba, azt csak ellenkezőleg lehet tekerni.

6. Kidobni a 4-ről? Nem gond!

Nem akármilyen trend elindulását köszönhetjük a Casio G Shock karóráknak. A japán gyártó volt ugyanis az első, aki egy olyan, kifejezetten strapabíró óra fejlesztésébe vágott bele, amely még nagy eséseket is elvisel. Állítólag a tesztek során azt szimulálták, hogy az órát kidobják a 4. emeletről. A 10 méter magas esést hibátlanul átvészeli egy G Shock, így nem meglepő, hogy manapság is sokan döntenek úgy, hogy ilyen strapa-órát vásárolnak maguknak. Természetesen ennek annyira nem örül a konkurencia, így évről évre jobb modellekkel állnak elő.

Még több izgalmas órás érdekességet szeretnél tudni? Korábbi cikkünkben 7 olyan érdekességet mutatunk be neked, amelyet eddig valószínűleg még nem ismertél!

Tetszett a cikk? Lájkolj minket Facebookon!

Szeretnél még többet olvasni tőlünk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

1 komment
Címkék: óra érdekesség

A bejegyzés trackback címe:

https://watchandfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr912733898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása