Ezeket biztosan nem tudtad az órákról! Infografikán 5 érdekes óratény

2018. június 27. 11:44 - Phone Fanatics

Azt tudtad, hogy évente átlagosan 1 milliárd óra talál gazdára, amiknek a 77%-a mechanikus? Vagy azt, hogy Svájcban több mint 56 ezer ember dolgozik precízen, hogy a minőségi órád jól ketyegjen? És azt, hogy már több, mint 150 éve létezik két időzónás, hordozható óra? Mutatunk pár érdekes tényt az órák világából INFOGRAFIKÁVAL!

1. Több, mint 56 ezer ember

Exkluzív, több akár több millió forintos óradarabjairól ismert a svájci óraipar, ez pedig sok ember számára jelent biztos megélhetést. Napjainkban ugyanis az ismert óragyártóknak köszönhetően több, mint 56 ezer, magasan képzett szakember dolgozik a svájci manufaktúrákban.

2. Eredetileg nem is svájci a Rolex

Bár a Rolexre svájci óragyártóként tekintünk, a cég karrierje valójában Londonban kezdődött. 1905-ben ugyanis itt alapította meg a bajor bevándorló, Hans Wilsdorf és sógora, Alfred Davis. Elsőként Svájcból szerezték be az óráik mechanikáját, majd 3 évvel később, 1908-ban  megnyitották svájci irodájukat is. A cég átköltözésére további 11 évet kellett várni, hiszen 1919-től került át a Rolex székhelye Genfbe. 

3. Van olyan óra, ami még az atomóránál is pontosabb

A Cesium 133-as karóra a világ legpontosabb karórája. Mindez olyannyira igaz, hogy ezek az eszközök még az atomóráknál is precízebben mutatják az időt Hogy hogyan? Nos, úgy, hogy amellett, hogy az óra tartalmazza az atomóráknál is használt cézium-133 atomot, ráadásul még az Egyesült Államok kormányzata által sugárzott, a pontos idő adatait tartalmazó rádióhullámokat is veszik. Ez az óra 1000 évenként legfeljebb 1 másodpercet tévedhet!

fashionwatch_1.png

4. 1954-ben ismertük meg a küklopsz-szemet

Bár a név furcsán hangzik, szinte biztosan te is találkoztál már a küklopsz-szemmel. Arról az apró nagyítóüvegről van szó, amely láthatóvá tette a naptárablakban mutatott dátumot. Nos, ezt az, a nagyító lencsének is nevezett újítást 1954-ben, a Rolex mutatta be és a DateJust karóráján jelent meg. 

5. Elsőként egy Olimpián debütált a kvarcóra

Az 1964-es tokiói játékokon találkozhattunk elsőként az elektronikus, automatizált időzítő rendszerrel. Ennek a rendszernek többek között időzítővel ellátott startpisztoly, illetve a célvonalnál lévő kamera-rendszer is a része volt. A Seiko itt használta először a kvarcórát. A Seiko Chrystal Chronometer egy asztali stopper volt, amelyeket a versenyek során vettek igénybe az egyes szakaszok, illetve a teljes verseny idejének mérésére.

 

Szólj hozzá!
Címkék: fashionwatch

A bejegyzés trackback címe:

https://watchandfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr4314076795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása