Hogyan válasszak karórát magamnak?

2017. február 16. 08:05 - Phone Fanatics

Egy karóra nem más, mint személyiségünk és stílusvilágunk tükröződése a külvilág felé. Nem véletlen, hogy nagy körültekintéssel igyekszünk megfelelő órát választani, hiszen akár hosszú évekig hordhatjuk ugyanazt a darabot. Különösen a svájci óraipar háza tájáról érkezett termékek rendkívül időtállóak, egyes modellek akár egy életen át végigkísérnek minket. Ezért fontos feltenni magunknak olyan kérdéseket mint: Milyen óra illik hozzám? Mi alapján válasszam ki a megfelelő eszközt, amely mind stílusában, mind pedig funkciójában tökéletesen megfelel igényeimnek? Biztosak vagyunk benne, hogy a ti esetetekben is többször felmerültek ezek a kérdések. Legújabb cikkünkben értékes tippeket és szempontokat osztunk meg veletek, hogy milyen aspektusok a leginkább fontosak egy új óra megvásárlásánál, illetve mire kell fokozottan odafigyelni. Karórát választani nem nehéz, de olyat, amelyet évek múltán is szeretni fogunk, már jóval komplikáltabb. Lássuk, mire kell fokozott figyelmet fordítanunk, hogy megtaláljuk a tökéletes eszközt, amely illeszkedik az elképzeléseinkhez.

man-wearing-watch_cwxwdh.jpg1. Miért is szeretnék új órát vásárolni?

Talán közhelyesnek tűnhet, mindazonáltal érdemes feltenni magunknak a kérdés, még a vásárlás előtt. Nagyon fontos, hogy tudjuk, mit szeretnénk elvárni a leendő óránktól. Sportoláshoz szeretnénk használni vagy üzleti megjelenéshez, kiegészítőként. Egyszerűen csak le akarjuk nyűgözni barátainkat, ismerőseinket?  Gondoljuk végig pontosan mi az, ami motivál minket a vásárlásra, illetőleg, hogy mit várunk el tőle a jövőben. Az is egy rendkívül fontos kérdés, hogy mennyi ideig szeretnénk hordani az eszközt. Amennyiben csak az általános viseletünk mellé tervezünk egy mutatós kiegészítőt, teljesen felesleges a prémium vagy luxus kategóriából választanunk, hiszen könnyen elképzelhető, hogy mindössze néhány alkalomra fogjuk csak használni. Ha szeretnénk egy igazán ikonikus órát, amely akár generációkon át a családon belül apáról fiúra száll, érdemes elgondolkoznunk egy prémium minőségű svájci órán.

1.jpg2. Milyen típusú óra érdekel

Számos különböző funkciójú óra van a piacon, amelyet használhatunk az élet minden területén. Professzionális búvár órák, elegáns vagy minimalista eszközök komoly megjelenéshez, ezred másodperces pontosságú kronográf órák. A lehetőségek tárháza szinte korlátlan. Ettől függően természetesen a költségek is növekedhetnek, hiszen márkától függetlenül egy funkciókban gazdag óra lényegesen többe is kerülhet az átlagosnál. A tradicionális vagy klasszikus órák az esetek nagy részében konzervatívabb design-nal rendelkeznek és elsősorban az elegáns megjelenéshez ajánlatosak. A sport órák szintén egy nagyon széles skálán elérhetőek, amely között találunk kronográf funkciós eszközöket és búvárkodásra is alkalmas karóra kollekciót is. Érdemes eldöntenünk szeretnénk-e bármilyen plusz funkciót, amely megkönnyítené az életünket vagy sem. Ráadásul figyelembe véve ezeket a szempontokat komoly összegeket tudunk megspórolni magunknak.

watches.jpg3. Hol fedezzem fel az új órákat?

Szerencsére az interneten számos érdekes bejegyzést olvashatunk az adott kategória legjobb karóra modelljeivel kapcsolatosan. Amint sikerült kiválasztanunk, hogy elegáns, sportos, minimalista vagy klasszikus órában gondolkozunk érdemes utána nézni az adott kategóriára vonatkozó leírásoknak, ahonnan inspirációt tudunk meríteni. Általában a különböző blogokon vagy csoportokban számos tapasztalat olvashatunk óratulajdonosoktól vagy hozzáértőktől. Így egy sokkal jobb rálátásunk lesz az adott márkára, és tudni fogjuk, mely funkciókat érdemes szem előtt tartani.  Egy szó mint száz, érdemes a weben utána néznünk, hogy az a választott óratípuson belül, mely modellek lehetnek érdekesek számunkra.

5_ami_3_as.jpg4. Érdemes befektetésként tekintenem rá?

Mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy pontosan mennyit szánunk az új óránkra. Nagyon fontos, hogy elsősorban ne befektetésként gondoljunk az rájuk. Tény, hogy rendkívül időtálló eszközök, amelyek közül számos értékálló darabbal is találkozhatunk, mindazonáltal általános tévhit, hogy az idő múlásával minden órának növekszik az értéke. Az autókhoz hasonlóan, ha nem egy kifejezetten ritka vagy luxus kategóriába tartozó limitált szériás modellt választunk, már a vásárlás után csökken az értéke. A különbségek és az értékromlás mértéke pedig szintén minden óramodell esetében más és más.  Természetesen utána tudunk nézni ebben az esetben is a különböző online aukciókon meghirdetett óráknak is és elképzelhető, hogy találkozunk olyan termékkel, amelyhez jó áron jutunk hozzá. Ettől függetlenül, az órák gyűjtését alapvetés egy hobbinak és örömforrásnak kell tekintenünk az életünkben, mintsem befektetési lehetőségnek.

4.jpg5. Hol érdemes megvásárolnom az órát

Értelemszerűen, ma már bármikor meg tudjuk rendelni az adott terméket az internetről is, hiszen számos webshop kínál jobbnál jobb órákat nekünk. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy lehetőség szerint olyan helyről rendeljük meg, amelynek ellenőriztük a hitelességét, és törekedjünk rá, hogy egy olyan szolgáltatótól szerezzük be, amelynek valóban van óraboltja és nem közvetített szolgáltatásként értékesíti az eszközöket. Miért fontos ez? Nagyon sok esetben másképp mutat az óra a képen, mint a valóságban vagy bármilyen egyéb funkcionális probléma, illetőleg sérülés esetén könnyedén vissza tudunk menni a kereskedelmi egységbe és kicserélni azt.  Nagy kellemetlenséget okozhat a garanciális procedúra, mivel itthon még gyakran előfordul, hogy nem kiforrott az ügyintézés. A legjobb, ha kiválasztjuk a weboldalról az adott terméket, aztán meglátogatjuk a boltot, így biztosan nem fogunk abba a csapdába esni, hogy olyan órát választunk, amelyet később megbánunk.

3.jpg6. Érdemes replika változatot vásárolni?

Tudjuk, hogy sok esetben csábító lehet a replika óra, leginkább abból az okból kifolyólag, hogy az eredeti árának töredékét kell kifizetnünk érte. Azonban szinte biztosan csalódni fogunk ezekben a termékekben, hiszen a minőségi különbségeket, már igen korán észre fogjuk venni, már az óra megvásárlása után is. Ráadásul biztosak lehetünk benne, hogy mindenkinek egyértelmű lesz, hogy nem az eredeti változatot hordjuk a csuklónkon, hiszen számos árulkodó jele van egy replikának, amelyet a hozzá nem értő személyek is viszonylag gyorsan kiszúrnak. Mindent összevetve, magunkat sem fogjuk meggyőzni arról, hogy jó üzletet kötöttünk, mivel sok esetben már a vásárlást követő néhány hónapon belül használhatatlanná válik az eszköz. Nem feltétlen kell milliókat vagy százezreket költenünk egy minőségi és tetszetős órára, számos olyan márkával találkozhatunk a piacon, amelyek tartósságot és lehengerlő megjelenést kínálnak, megfizethető áron.

6.jpg7. A nagy döntés meghozatala

Nem kérdés, hogy komoly marketing lapul a különböző óra manufaktúrák hátterében, különösen a luxus kategóriában. Tény, hogy számos alkalommal itt is a márkát fizetjük meg egy bizonyos összeg felett, és az adott brand szerelmeseinek sokszor meg is éri a horribilis összegű befektetés. Azonban, ha nem vagyunk egy adott márkára specializálódva, csak szeretnénk egy minőségi, mégis mutatós órát magunknak, akkor is biztosan fogunk megfelelő eszközt találni a csuklónkra. Ráadásul sok esetben nem szükséges a pénztárcánk legmélyére nyúlnunk érte. A Swatch, a Citizen, a Casio és még sok egyéb olyan márka van a piacon, amelyek megfizethető áron kínálnak nekünk minőségi termékeket. Válasszunk okosan, legyünk körültekintőek, és vegyük figyelembe a főbb szempontokat mielőtt megvennénk az új óránkat.

7.jpg

Tetszett a cikk? Lájkolj minket Facebookon!

Rólunk

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://watchandfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr1212263932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Six 2017.02.16. 12:44:25

mindig lenyűgöz, hogy emberek karórákról meg napszemüvegekről vezetnek tök komoly blogot.

norbius 2017.02.16. 16:35:48

Jó, akkor a gyakorlatban: 37 éves ügyvéd vagyok, napközbeni öltönyös viselethez keresnék karórát, valami egyszerűt, semmi extra funkció nem kell, idő/dátum és kész. Bőrszíjas legyen, 200e Ft-ig. Ebben az árkategóriában nyilvánvalóan nem beszélhetünk lenyűgözésről, ellenben egy olyan darabot tudnék elképzelni, ami tisztességesen teszi a dolgát, de azért jobb körökben sem maradok szégyenben vele. Én eddig úgy voltam vele, hogy a karóra a férfiak ékszere, abból csak egy igazán szép és értékes darabot érdemes megvenni, de milliókat biztos hogy nem fogok erre áldozni. Létezik olyan ízléses, megfelelő márkájú óra ilyen árban, amit ehhez képest méltósággal lehet viselni?

Mordechaj 2017.02.17. 09:55:19

@norbius: ennyi pénzért biztosan kapsz az elvárásaidnak megfelelő órát, akár svájcit is. Érdemes még a japánokat is megnézni. Én internetről rendeltem, (persze jóval olcsóbbat, ennyi pénzt nem kockáztattam volna) nekem véletlenül bejött, de jobb megnézni boltban mit veszel.

Mordechaj 2017.02.17. 09:55:37

Kicsit túl van tolva a kérdés. Első kérdés, hogy mennyit tudok/akarok órára költeni. Második kérdés, hogy hol találok olyat, ami a keretösyzegen belül marad és még tetszik is. Én kb. fél évig nézegettem az órákat, mire kialakult, hogy mit szeretnék, és megtaláltam ami belefért a büdzsébe. A replika sztem is gáz, és gyakran még így is drága, legalábbis a jobb minőségűek. Érdemes konzervatívnak lenni, a túldizájnolt órák hamar uncsivá válnak, és inkább piacos fílingjük van, mint egyéniségük.

kellys 2017.02.17. 09:55:43

@norbius: hasznaltan 3-400ezer korul.

clt 2017.02.17. 09:55:53

@norbius: szerintem hétköznapra a Seiko-Tissot tengelyen elindulva ennyiért már bőven találsz vállalhatót, talán még egy kiegészítő fémszíj is belefér, ha megunod a bőrt

ac07 2017.02.18. 10:57:32

@norbius: pl. egy Certina DS Caimano - mindent tud, amit szeretnél, csak viselni kell és még pénzed is marad.

ac07 2017.02.18. 10:57:39

A cikkben is használt replika kifejezés nem helytálló ebben az esetben, mert ez simán másolat, ill. inkább hamisítvány, hiszen az eredetinek akar látszani (lásd még védjegybitorlás).
süti beállítások módosítása