Tudod, hogy miért mutat 10 óra 10 percet minden óra?

2018. április 05. 23:33 - Phone Fanatics

Egyértelmű, hogy az órán az időt nézzük, de vajon a kirakatban lévőkön is megnézzük? Általában fel sem tűnik, hogy milyen időre vannak állítva az órák, inkább csak a külcsínben gyönyörködünk. Pedig ha jobban odafigyelünk, gyorsan fel fog tűnni, hogy az összes óra ugyanazt az időt mutatja. 10 óra 10 perc. Kíváncsi vagy, hogy miért?

10ora10perc.png

Különleges történet vagy hétköznapi praktikum?

Először is gyorsan ellenőrizd, például menj fel a fashonwatch oldalára és nézd meg, hogy milyen időre vannak állítva az órák! Ha meggyőződtél róla, hogy igen, valóan 10 óra 10 percet mutatnak, akkor fejtsük meg gyorsan!

Szerinted legendás sztori van mögötte, vagy csupán praktikum?

Akik a sztori mellett teszik le a voksukat, azt mondják, hogy azért mutat annyit, mert akkor halt meg Abraham Lincoln/John F. Kennedy/Martin Luther King Jr. Ám ez nem igaz. Lincolnt 10:15-kor, Kennedyt 12:30-kor, Kinget pedig 6:01-kor lőtték le. Van olyan teória is, hogy 10:10-kor dobták le az atombombát Hirosimára vagy Nagaszakira és az áldozatokra emlékeznek ezzel. De ez sem igaz, Hirosimát 8:15-kor, Nagaszakit 11:01-kor érte találat.

Azért 10:10, mert így esztétikus

A válasz igazából ennyi. Az esztétika, a szimmetria. Mivel az emberek sokkal szívesebben néznek szimmetrikus képeket, arcokat, ezért ha a mutatók szimmetrikusak, szívesebben nézzük az órákat is. Ilyen egyszerű. A gyártó logója ebben az esetben jól látható, hiszen legtöbbször a 12-es szám alá helyezik, valamint látható a 9-es és a 3-as számok köré tett egyéb kiegészítők is (pl.: a dátum).

Ráadásul az óra így vidám képet mutat.

Korábban szomorúak voltak az órák...

Eredetileg 08:20-ra volt állítva számos gyártó órája. Mi ezzel a gond? Próbáld ki, nézd meg a saját órádon, ha átállítod! Ebben az esetben az óra "szomorú arcot vág", vagyis a két lefelé lógó mutatóról egy szomorú arc juthat eszünkbe. A 10:10 sokkal vidámabb ennél. Persze vannak olyan gyártók, akiknek a logója a 6-os felett van, ők jobban szeretik a 8:20-at használni.

Persze nem mindig pontosan állítják az időt. A Rolex például 10:10:31-re állítja be óráit, a Timex 10:09:36-ra, a Fashionwatch oldalán található néhány márka pedig sok estében 10:08-ra. Hogy melyek? Nézd meg! ;)

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: óra 10:10

A bejegyzés trackback címe:

https://watchandfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr4713813082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása