5 karóra, amely elsőként vonult a világtörténelembe

2019. február 25. 23:07 - Phone Fanatics

Az órák életében is vannak legelső pillanatok. Olyan monumentális első lépések, amelyek ma már fel sem tűnnek, mégis egykor világújdonságnak számítottak. 5 ilyen világelső karórát mutatunk most be, amelyek különleges funkciójuk révén bevonultak a történelembe.

A világ első sportórája

A Jaeger-LeCoultre Reverso a világ első sportórájaként vált ismerté. Egyedi kialakítása ugyanis lehetővé tette, hogy még rázós helyzetekben is viselhető maradjon az óra. Ezt nem titán vagy szénszálas tokkal, hanem egy ötletes mechanikával oldották meg. A Reverso ugyanis nevéhez méltóan elforgatható tokkal rendelkezik. Mindez lehetővé tette, hogy sportolás közben egy mozdulattal eltüntethető legyen az óra sérülékeny felülete, így még esés vagy az ellenféllel való ütközés esetén sem kellett attól tartani, hogy betörik az üveg. Nem véletlen, hogy a korabeli lovaspóló mérkőzéseken több játékos is a Reverso karórát viselte.

jaeger-lecoultre-reverso-duo4-1024x1024.jpg

A világ első mainstream órája

A Cartier Tank nem egy gyönyörű formatervének köszönheti hírnevét.  Bár első évében alig 6 darab készült belőle, később ez lett az első, “mainstream” karóra, így nemcsak a tehetős órarajongók, de a sztárok is viselték. Olyannyira, hogy az 1918-ban bemutatott karórát többek között Jackie Kennedy, Grace Kelly vagy épp Diana hercegnő is hordták a csuklójukon. A Cartier Tank sikere tehát leginkább annak köszönhető, hogy a francia gyártó ismert fel először: nemcsak a zsebórák, de a karórák esetén is nagyon fontos a stílus. Ugyanakkor arra valószínűleg nem gondoltak az alkotók, hogy még 100 év elteltével is népszerű lesz az akkor megalkotott karórájuk. Hiába, a szépség örök!

 

A világ első vízálló karórája

Manapság természetesnek vesszük, hogy a legtöbb karóra vízálló, azonban ez nem volt mindig így. Olyannyira nem, hogy 1926-ban valósággal a csodájára járt a világ a Rolex Oyster karórájának, amely elsőként viselte el, ha az ember úszni indult vele. Ráadásul nemcsak víz-, de porálló is volt, tehát sportolás vagy túrázás közben is bátran viselhette az a szerencsés, akinek volt rá pénze. A vízálló óra különleges reklámot is kapott, a Rolex ugyanis akváriumokban állította ki a karórát, így az érdeklődők a saját szemükkel is megbizonyosodhattak arról, hogy a Oyster tényleg bírja a vizet. Ennek a karórának a sikere kellett ahhoz, hogy az 1905-ben alapított Rolex az óragyártás legmagasabb márkái közé emelkedjen fel. 

csm_rolex-oyster-1926-1_eb989dca8c.jpg

 

Az első napkijelző óra

1945-ben jelent meg egy, a mai napig fontos technológiai újdonság. A Rolex Datejust ugyanis a világ első olyan automata szerkezetű órája volt, amely egy kis ablakban már az adott napot is megjelenítette. Ezt a kényelmi újdonságot nagyon jól fogadta a közönség, nem véletlen, hogy mára teljesen általánossá vált ez a funkció is. Persze az óra enélkül is eladta volna önmagát, köszönhetően a szimpla, mégis igen elegáns formatervének, és a bordázott keretnek. Nem véletlen, hogy a kor tehetőseinek első számú választása volt ez a patináns darab.

the-compagny-the-origins-img-html_1945_premiere_datejust.jpg

Az első óra a világűrben

Az Omega Speedmasternek ráadásul nemcsak, hogy fent járt a világűrben, de az Apollo 13 csapata többek között ennek a modellnek köszönheti, hogy épségben visszatértek a földre! Vagyis joggal mondhatjuk, hogy egy, a karórák történelme szempontjából kiemelkedően fontos darabról van szó. Persze nemcsak az űrbéli kaland, de önmaga okán is figyelmet érdemel a Speedmaster. A NASA által hitelesített óra ugyanis -160 és + 120 celsius fok között működik hibátlanul. Nem véletlen, hogy a mai napig vannak olyan űrhajósok, akik az űrutazás előtt egy Omega Speedmastert húznak a csuklójukra.

sp_apollo13_snoopysilveraward_ambiance1_1600x900.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://watchandfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr9814654411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása